Amerikaanse opperrechters hebben een gedragscode aangenomen na verontwaardiging over de deelname van miljardairs aan vakantiereizen

Amerikaans Hooggerechtshof.  Clarence Thomas (zittend, tweede van links) en Samuel A.  Alito (zittend, tweede van rechts) werd controversieel omdat zij zich lieten voeden door de superrijken.  Foto door Fred Schilling

Amerikaans Hooggerechtshof. Clarence Thomas (zittend, tweede van links) en Samuel A. Alito (zittend, tweede van rechts) werd controversieel omdat zij zich lieten voeden door de superrijken.Foto door Fred Schilling

Met een gedragscode wordt verwacht dat er wordt gereageerd op de kritiek op het gedrag van rechters die het oordeel van de Hoge Raad in diskrediet hebben gebracht. In tegenstelling tot lagere rechters hebben leden van het Hooggerechtshof de afgelopen 234 jaar hun regels voor goed gedrag niet schriftelijk vastgelegd.

De negenkoppige rechtbank ligt al maanden onder vuur na onthullingen over de acties van de conservatieve rechters Clarence Thomas en Samuel Alito. Thomas, het oudste lid van de rechtbank, lijkt de Texaanse miljardair Harlan Crowe en andere rijke zakenlieden al meer dan twintig jaar te vergezellen op luxe reizen, zo blijkt uit de onderzoekssite. Propublica.

Over door de auteur
Steven Ramdhari Al meer dan twintig jaar een buitenlandse redacteur D. Voxkrant Met verdediging als belangrijkste specialiteit.

Het is pittig omdat Crowe donor is van de Republikeinse Partij, politici en conservatieve belangengroepen. Thomas maakte onder meer een cruise op het luxe jacht van Crowe. Hij reisde in zijn privéjet en woonde feesten bij in Crow’s Holiday Resort. Thomas heeft dit nooit in de rechtbank verteld.

See also  Familiedrama: Gewonde undercoveragent nooit onderzocht door politie, nabestaanden dienen zaak in

Luxe camper

Thomas accepteerde geschenken van de miljardair, waaronder een historische bijbel ter waarde van ongeveer $ 20.000. Bovendien kocht Crowe het huis van Thomas ‘moeder, zogenaamd om er een museum van te maken. Propublica Ook bleek dat de miljardair de hoge studiekosten van Thomas’ achterneef betaalde en dat de rechter sprak op bijeenkomsten van andere miljardairs die banden hadden met de Republikeinen.

De rechter, die in 1991 werd benoemd door de toenmalige Republikeinse president George HW Bush, werd verder in ongenade gevallen omdat hij een lening had afgesloten bij een vriend die miljonair was om een ​​luxe camper te kopen. Thomas bleef aanvankelijk in gebreke met deze lening van ruim een ​​kwart miljoen dollar.

Collega Alito maakte een luxe reis naar Alaska om met hem te gaan vissen in de privéjet van miljardair Paul Singer. Terwijl hij betrokken was bij een zaak die door de rechtbank werd behandeld, heeft Alito zichzelf niet teruggetrokken. Hij meldde ook niet dat hij Singer kende. Crowe ontkende dat hij invloed wilde kopen met zijn relatie met Thomas, maar de Democraten in het Congres riepen de rechter op om af te treden.

De commotie is voorbij

Thomas, die net als acht andere rechters in de rechtbank voor het leven is benoemd, wilde niet aftreden. Volgens de wet moet hij veel donaties opgeven, maar dat geldt volgens hem niet voor dure vluchten. Ook hanteerde hij de regel dat bepaalde uitgaven, zoals kosten voor eten en onderdak ontvangen als gevolg van ‘persoonlijke gastvrijheid’, niet hoefden te worden aangegeven.

Met de gedragscode, die duidelijke regels stelt over wat toprechters wel en niet mogen doen, hoopt de rechtbank een einde te maken aan het gekibbel van de afgelopen maanden. Ook de rechters kregen veel kritiek vanwege diverse uitspraken, zoals het vernietigen van het recht op abortus. De rechtbank wees er maandag op dat rechters zich door de jaren heen hebben gehouden aan ethische regels die voor andere rechters gelden.

“Het ontbreken van een gedragscode heeft de afgelopen jaren echter geleid tot het misverstand dat rechters van deze rechtbank zich niet gebonden achten aan ethische regels”, aldus de rechters in een verklaring. ‘Deze Gedragscode legt in wezen de principes vast die wij al lang overwegen om ons gedrag te bepalen.’

Democraten noemden de gedragscode een ‘belangrijke eerste stap’. Maar ze wijzen er ook op dat niet is gedefinieerd hoe de regels moeten worden toegepast als rechters fouten maken. “Het ontbreken van een manier om een ​​gedragscode af te dwingen die een rechter zou moeten negeren, is een duidelijke omissie”, aldus Chuck Schumer.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *