Dit artikel komt uit Tubantia. Op NU.nl verschijnt dagelijks een selectie van de beste artikelen uit kranten en tijdschriften. Daar lees je hier Meer over.
Hij kroop naar de straat, maar sloot eerst zijn schuur af. Afgelopen donderdag om 16.30 uur was Maarten S meer dood dan levend, maar hij had de helderheid van geest om te vermijden wat hem in grote problemen zou kunnen brengen. Het hielp hem niet. Terwijl hij werd behandeld op de intensive care van het ziekenhuis, deed de Speciale Interventiedienst een inval in zijn drugslaboratorium.
Een week later werd de 43-jarige uit Loser door de politie formeel geïdentificeerd als verdachte van het ‘bezit of vervaardigen van synthetische drugs’. Bij de huiszoeking in de Scholtinkstraat zijn volgens de politie drugs en producten aangetroffen ‘die in verband kunnen worden gebracht met de productie van drugs’, die inmiddels met de man hebben gesproken.
In zijn schuur in de achtertuin, aan het zicht onttrokken door een grote heg, S. Produceert amfetaminen. Achter zijn werkbank stonden jerrycans vol chemicaliën, verschillende grote kookketels, branders om vloeistoffen te verwarmen en koelers om de temperatuur tijdens het proces snel te verlagen. Een dag na de inval waren de sporen van de kristallen – het resultaat na het koken – nog steeds zichtbaar.
Er zijn voor deze woning geen drugsmeldingen bij de gemeente Losar. Ook voor de politie was dit lab een verrassing. Hoewel buren vermoedden dat er iets niet klopte – een buurvrouw zag vaak mensen het tuinhek binnenkomen voor korte bezoekjes, handelde een jonge vrouw Marten S. vanuit haar auto, vlakbij de kerk – hadden ze geen alarm geslagen.
Dit is niet verrassend, omdat duidelijke signalen ontbraken. Ze zagen Marten S. bijvoorbeeld niet rondlopen met een vat vol farmaceutisch afval, terwijl hij het residu in de afvoer gooide, zo bleek uit het onderzoek. Hiervoor gebruikt hij een waterput in zijn schuur. Uit metingen bleek dat de zuurgraad (PH) van het water daar 14 was, waarbij 6 of 7 normaal is.
Dat zijn praktijken levensbedreigend waren, werd donderdag 9 november duidelijk toen hij – volgens bronnen in deze krant – ziek werd tijdens het koken van zijn eigen mengsel. Hij viel flauw en moest op straat worden gereanimeerd.
Hij overleefde het en had daarmee meer geluk dan de twee Limburgse drogisterijen die negen jaar eerder stierven na het inademen van giftig gas. In 2019 ondergingen drie Brabanders hetzelfde lot.
Volgens John Wormerdam, directeur van het Bureau of Drug Affairs, wordt mensen die het gaan gebruiken vaak uitgelegd hoe het werkt, maar niet wat de gevaren zijn. “En als je er geen controle over hebt, weet je niet wat er mis kan gaan.”
Wormerdam – een voormalige politieagent – volgt het al een tijdje en weerlegt het idee dat de man van Loser tot alles in staat is. Het opzetten van zo’n lab is immers niet eenvoudig: zo staan de grondstoffen die nodig zijn voor amfetamine op de PMK-lijst van gecontroleerde chemicaliën en vereist het kookproces speciale ketels. “Ze zijn gewoon niet te bestellen.” Ook dit kost duizenden euro’s.
Het is niet bekend hoe lang Marten S hiermee bezig was; Van wie hij het ‘vak’ leerde en of hij zelfstandig of voor niemand werkte. Bij de zoektocht zijn geen tabletteermachines gevonden; Waarschijnlijk zijn de kookresultaten elders tot pillen verwerkt.
Wat er met het huis gaat gebeuren is nog niet duidelijk; De burgemeester van Loser kan het gebouw sluiten, in afwachting van een administratief rapport van de politie. Binnenkort is er een bijeenkomst voor de buurt, waar mensen met vragen terecht kunnen
Martin S. Kom de komende weken niet terug Donderdag besloot de reclasseringsrechter dat hij nog eens veertien dagen in voorlopige hechtenis zou blijven. Zijn advocaat, Carlo Verrillo, wilde niet zeggen hoe het nu met hem gaat, na het incident van vorige week.