Dankzij een tijdelijke oplossing is een shutdown voorkomen, waarbij de Amerikaanse overheid tot januari open blijft

Mike Johnson (midden), Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.  Afbeelding EPA

Mike Johnson (midden), Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.Afbeelding EPA

Misschien komt het door de stress van de naderende shutdown, of door de ontlading vlak voor de herfstvakantie, maar dinsdag hangt er een nare sfeer in het Amerikaanse Capitool. Tijdens een hoorzitting in de Senaat brak bijna een vuistgevecht uit. ‘Sta dan op!’ De Republikein Markwen Mullin, een getrainde krijgskunstenaar, schreeuwt tegen een vakbondsleider. Toen collega Bernie Sanders haar tot de bestelling belde, had Mullin haar trouwring al afgedaan.

Elders noemt een senator zijn collega een ‘Smurf’. En in de gang wordt Kevin McCarthy, de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vergezeld door Tim Burchett, een partijgenoot die hem vorige maand hielp afzetten. “Jack!”, Riep Burchett hem na in het bijzijn van de pers. “Je bent zielig, man.”

Over door de auteur
Thomas Rueb Een correspondent in de Verenigde Staten voor D. Voxkrant. Hij woont in New York. Hij is de auteur van het boek Laura H.

Op deze warme dag komt de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, tot iets uitzonderlijk harmonieus: een compromis, in het nationaal belang, tussen Republikeinen en Democraten.

Met steun van beide partijen kon Johnson dinsdagavond een tijdelijke financieringswet aannemen. In de derde week had hij zijn belangrijkste taken als voorzitter vervuld. De dreigende ‘shutdown’, het stilleggen van de Amerikaanse regering wegens geldgebrek, lijkt voorlopig uitgesteld.

een compromis af te dwingen

De oplossing van Johnson is van tijdelijke aard. De meeste Amerikaanse overheidsdiensten garanderen nu financiering tot 2 februari, sommige slechts tot 19 januari. Tegen die tijd moeten de onderhandelingen opnieuw worden onderhandeld, met een nieuwe shutdown in het verschiet.

Dat compromis kwam voort uit noodzaak. Met slechts tijdelijke financiering slaagde Johnson erin voldoende partijleden aan boord te krijgen voor een wet die de bezuinigingen – waar de Republikeinen zo naar verlangen – in het beleidsplan van president Joe Biden niet bevat. Alleen zonder die bezuinigingen zou Johnson steun kunnen verwerven onder de Democraten.

Onder de aanwezige Democraten stemden 209 vertegenwoordigers voor de financieringswet, terwijl slechts twee tegen stemden. De Republikeinen leken zelfs nog dieper verdeeld: 127 stemmen voor, 93 tegen.

Het grote wonder is niet dat president Johnson zo’n tijdelijk compromis aanvaardde. Zijn voorganger Kevin McCarthy deed eerder in oktober iets soortgelijks. De echte prestatie is dat Johnson, in tegenstelling tot McCarthy, zelfs zijn baan kan behouden.

kater

Uren vóór de stemming van dinsdag keerde de machtige Freedom Caucus, de extreemrechtse groepering in het Huis van Afgevaardigden, zich tegen het voorstel van Johnson. Deze leden van het Congres haten elke vorm van financiering zonder bezuinigingen. Sommigen zijn bereid de regering te sluiten totdat ze krijgen wat ze willen.

Het dilemma kostte McCarthy vorige maand zijn leven: hij koos voor een compromis boven een shutdown. Vengeful Freedom Caucus-leden verwijderden hem vervolgens van zijn post. Dat lot wacht Johnson niet. “We zijn vastbesloten om samen te werken met voorzitter Johnson”, zei de Freedom Caucus dinsdag.

De nieuwe voorzitter staat ideologisch dichter bij de Freedom Caucus dan zijn voorganger. Hoewel Johnson nu tegen hun wensen ingaat, slaagt hij erin dit te doen zonder zich ertegen te verzetten.

Ook speelt mee dat de Republikeinen kampen met een kater van de chaos die volgde op de impeachment van McCarthy. Wekenlang was het Huis stuurloos, omdat de interne verdeeldheid van hun partij de Amerikaanse krantenkoppen domineerde. Extreemrechts lijkt terughoudend om het drama rond McCarthy te herhalen. Johnson mag de hamer voorlopig houden.

‘Groundhog-dag’

Na de Tweede Kamer is het tijd om te stemmen over het financieringsvoorstel van de Eerste Kamer. Democratische meerderheidsleider Chuck Schumer noemde het tijdelijke plan dinsdag obsceen dom (gek). Toch zal hij zijn team deze week opdracht geven vóór te stemmen.

De Republikeinse leider Mitch McConnell heeft dat voornemen ook uitgesproken. Sommige van zijn senatoren zouden ook liever een financieringswet voor de lange termijn zien dan een nieuwe tijdelijke oplossing, mogelijk inclusief een nieuwe sluiting.

‘Enigszins ironisch’, zei senator Lisa Murkowski over het feit dat de financiering van dit jaar op 2 februari afloopt. ‘De meeste mensen zullen het herkennen als die dag Groundhog-dag‘, hij zei; Een verwijzing naar de filmklassieker met Bill Murray, waarin de gebeurtenissen zich tot in het oneindige herhalen.

Medium…

See also  Podcast 'Waar is Sarah?' Zoekt naar Sarah, maar vooral voor het doel van de man die haar zoekt

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *