Dit artikel komt uit Tubantia. Op NU.nl verschijnt dagelijks een selectie van de beste artikelen uit kranten en tijdschriften. Daar lees je hier Meer over.
Halls stem verstomt als de deurwaarder op de trap van een witte keuken staat en de deurwaarder meet. Hij heeft een map onder zijn arm, een hoed op zijn hoofd, de akoestiek en zijn hoge stem maken een microfoon overbodig. “Jongens, het is 11 uur!” schreeuwde hij naar de ongeveer veertig aanwezigen. ‘We staan op het punt te beginnen.’
Vlak daarvoor namen handelaren en onderhandelaars acht auto’s en een tractor onder de loep en schreven zich bij het mobiele kantoor – in een bus van de Belastingdienst – in voor deze executieveiling. Het voertuig is, zoals ze allemaal weten, eigendom van Pete Oldenhoff. Of beter gezegd, dat waren ze.
Geen belasting betaald
Ongeveer een maand geleden heeft de Belastingdienst ze in beslag genomen bij een tachtigjarige autodealer in Enschede. Dat komt omdat hij ‘een belastingschuldenaar’ is, aldus gerechtsdeurwaarder Meijerunk, die geen commentaar wil geven op de hoogte van die schuld.
Maar het is veelbetekenend, zoals kan worden geconcludeerd uit de gegevens van deze krant. Zo wordt er sinds 2018 beslag gelegd op zijn huis en grond, omdat Oldenhof zeker drie keer de inkomstenbelasting en twee keer de motorrijtuigenbelasting niet heeft betaald.
eigen schuld
De hoofdrolspeler zelf zal dinsdagochtend aanwezig zijn. Enthousiast en vrolijk ondanks de omstandigheden. Hij mag niet bieden, maar hij schudt overal bekenden de hand en komt een praatje maken met vrouwen die in de administratie werken in de bussen van de Belastingdienst. “Het is mijn eigen schuld, ik had je die miljoenen moeten geven”, grapt hij. “Maar die had ik niet.”
Pete Oldenhoff is een ‘heel grote naam, een begrip’ in de autowereld, zeggen mensen hier. Een ‘briljante man’, die succesvol was als BMW- en Alpina-dealer en in de speciaalautobranche. Maar het is een naam die – dankzij een bepaalde klant – in 2013 de aandacht trok van justitie.
Deurwaarder Meijerink tijdens een hallenveiling in Wierden.
Foto: Wouter Borre
Satudar:
Zo zou Oldenhof twee keer een gepantserde BMW hebben verkocht aan Michelle B., de toenmalige leider van de inmiddels verboden motorclub Satudarah. En hij zou hem hebben geholpen bij het witwassen van crimineel geld.
Daarom kreeg Oldenhoff op maandag 16 december 2013 onaangekondigde politie-aanwezigheid. Absoluut alles werd doorzocht; Agenten verwijderden de plafondtegels op de bovenverdieping en zelfs een tuinbeeld werd gecontroleerd op ‘gaatjes’. Ze namen computers, telefoons en vele mappen van de administratie in beslag. Maar de politie heeft niets strafbaars aangetroffen. Hij was – officieel – nooit verdachte en werd nooit vervolgd.
Een kwestie van tijd
Dat was tien jaar geleden. Nu hij naast zijn rode Pontiac Firebird uit 1979 in de bedrijfshal van Wirden stond, tot vorige maand, zei Oldenhoff dat de belastingdienst alles wat hij had ‘afpakte’. Of dit destijds het gevolg was van die campagne is onduidelijk: de Belastingdienst geeft geen commentaar op de zaak.
Net als de deurwaarder zwijgt de twintigautohandelaar over de hoogte van zijn schuld. Wel geeft hij ongevraagd en ongevraagd advies aan potentiële kopers van zijn auto. En als ‘veilingmeester’ Meijering de cabriolet ten onrechte ‘gepantserd’ noemt, is hij de eerste die reageert. ‘Een gepantserde cabriolet? Het bestaat niet.’
‘Ik zou kunnen huilen’
Er is een gepantserde BMW. Het werd – na een speciale biedronde – voor 6.500 euro gekocht door zakenman Karel Buis. Die persoon, zo blijkt uit eerdere publicaties Het Parul, Na tientallen jaren exclusieve auto’s te hebben geleverd aan de Amsterdamse onderwereld, noemde hij het ‘tragisch’ dat ‘s lands ‘beroemdste BMW-dealer’, ‘een beroemdheid, een icoon’, hier nu zo moet staan. “Ik zou kunnen huilen.”
Oldenhof zelf treurt – uiterlijk – minder. Hij was het niet eens met de hele gang van zaken en daagde deze uit, maar tevergeefs. Toen de laatste auto verkocht was (de veiling bracht in totaal 46.000 euro op) bedankte hij iedereen en vertrok. Thuis, zolang het nog zijn thuis is. “Ik woon er nog steeds, maar het is slechts een kwestie van tijd”, zegt hij. Het is niet duidelijk wanneer de 80-jarige zal vertrekken. ‘Ken jij de belastingdienst? Ik ook niet.’
–
Foto: Wouter Borre