De inkrimping van Schiphol wordt uitgesteld, omdat de havens Brussel vriendelijk moeten houden

Werkzaamheden op Schiphol tijdens de renovatie van lounge 1. Foto ANP

Werkzaamheden op Schiphol tijdens de renovatie van Lounge 1.Foto door ANP

De moed kon minister van Luchtvaart Mark Harbers (VVD) niet ontzegd worden. In juni 2022 kwam zijn besluit om het aantal vluchten naar Schiphol terug te brengen als een donderslag bij heldere hemel. Het plan werd in volledige geheimhouding gemaakt. KLM en zelfs de luchthavendirectie hoorden het nieuws op het laatste moment. De minister besefte dat er krachten zouden kunnen worden opgewekt door zo’n controversieel besluit.

Schiphol is sinds 2014 compliant En het geluid voldoet niet aan de norm. Sterker nog, op bepaalde plekken, zoals Castricum, Alsmeer en Augustgist, nam het geluid toe. Er werd gevreesd dat de rechter pech zou krijgen, zelfs als hij deze situatie jarenlang zou verdragen. Het bevel van de rechter dreigde de luchthaven plotseling te verkleinen.

Over door de auteur
Ashwanth Nandram is een economieverslaggever D. Voxkrant. Hij schreef onder meer over luchtvaart en spoorwegen. In 2020 won hij de Tegel Journalistiek Prijs.

Crimp bood verlichting, en Harbers nam de beslissing: tijdens onderhandelingen met de luchtvaartmaatschappijen, die zwaar probeerden te lobbyen om van gedachten te veranderen; In twee gevallen, waarvan de luchtvaartsector er één was Advocaat van het leger in positie brengen; En zelfs toen de Amerikaanse regering haar tanden liet zien en Er werd gedreigd met wraak Tegen Dutch Airlines.

Harbors maakt zich niet al te veel zorgen over al die vergeldingsmaatregelen, zo beloofde hij in september, omdat er ook risico’s aan verbonden waren als hij niet zou krimpen. ‘Inwoners kunnen een klacht indienen wegens geluidsoverlast. Dit kan tot grotere capaciteitsbeperkingen leiden.’

See also  Hoe het Cobra Museum in Amstelveen langzaam verdorde, en nee, dat lag niet aan slecht management

Verzet uit Brussel

Maar dinsdagmiddag maakte Havenbedrijf bekend dat de geplande krimp op 31 maart 2024 in werking zou treden. gaat niet door. Volgens de demissionair minister komt het tegenargument omdat dit verzet niet alleen uit Washington komt, maar ook uit Brussel. De Europese Commissie zou maandag hebben gedreigd met strafrechtelijke vervolging als Nederland blijft krimpen.

De minister wil Brussel niet tegenwerken, zeggen bronnen bij het ministerie. De Europese Commissie moet de reductie van 452,5 duizend vluchten tegen oktober 2024 nog goedkeuren. Het dreigement van de commissie zou ook gevolgen kunnen hebben voor het Hooggerechtshof. Binnenkort buigt de hoogste Nederlandse rechter zich over de vraag of het kabinet-Schiphol reëel is Kan zichzelf verkleinen.

Maar verzet uit Brussel is misschien niet verrassend. Begin maart sprak een hoge functionaris van de commissie in het openbaar Grote twijfels over de Nederlandse contractiemethode. Philippe Cornelis, directeur Luchtvaart bij het Directoraat-Generaal Mobiliteit en Transport, merkt dit op NRC In het goed gedefinieerde Europese akkoord over de beperking van het luchtverkeer. Een luchthaven kan alleen klein zijn als alle belanghebbenden worden geraadpleegd en alle andere opties worden overwogen.

Onzekerheid omwonenden

Nu het kabinet een reductie naar 460.000 vluchten, die begin volgend jaar had moeten plaatsvinden, heeft opgeschort, neemt de onzekerheid voor omwonenden weer toe. Ook Nederland is voor een tweede krimpbeweging vanaf oktober 2024 afhankelijk van Brussel. Het bewijst eens te meer dat het beteugelen van de luchtvaartsector uiterst moeilijk is. Voor omwonenden is het een verder bewijs dat de Haagse luchtvaartbeloften in de praktijk weinig betekenen.

Er is echter ook een lichtpuntje voor de bewoners, aangezien de maatschappelijke sentimenten over de luchtvaart definitief zijn verschoven. Bijna alle verkiezingsprogramma’s bevatten inmiddels luchtvaartkritische passages. Zo verzet de NSC, de partij van Pieter Omtzigt, zich tegen de opening van Lelystad Airport en wil een hogere vliegbelasting. GroenLinks-PvdA gaat nog een stap verder en wil dat Rotterdam The Haag Airport de deuren sluit. Zelfs de VVD, voorheen een fervent behartiger van de luchtvaartbelangen, is nu voorstander van een inkrimping van Schiphol en een nachtsluiting.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *