Dit artikel komt uit Trouw. Op NU.nl verschijnt dagelijks een selectie van de beste artikelen uit kranten en tijdschriften. Daar lees je hier Meer over.
Voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Gaza is Israël serieuze internationale druk serieus gaan nemen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen zei maandag dat Israël onder “meer druk vanuit politiek oogpunt” is gekomen om een staakt-het-vuren te aanvaarden of zijn offensief te verzwakken. De Israëlische regering kan rekenen op nog eens ‘twee tot drie weken’ diplomatieke steun van het Westen.
Volgens Cohen is de druk nog niet ‘heel hoog’, maar neemt deze toe door de veranderende publieke opinie over het optreden van Israël in Gaza. De verwoestingen veroorzaakt door het leger in Gaza hebben de Israëlische slachtoffers van Hamas-aanvallen naar de achtergrond verplaatst. “We hebben ruim een maand berichtgeving gehad over de genocide en hebben een stoer beeld geschetst. Maar de afgelopen dagen hebben de wereldmedia vooral beelden van Gaza getoond”, zei Cohen.
In zijn gesprekken met verschillende westerse collega’s vestigde hij de aandacht op de humanitaire situatie in Gaza en merkte op dat “de schok van 7 oktober is geluwd”. De toegenomen internationale druk zal Israël er niet van weerhouden zijn oorlogsdoelstellingen te verwezenlijken, voegde hij eraan toe.
De Amerikanen, die vliegdekschepen en troepen naar de regio hebben gestuurd om Israël te beschermen tegen mogelijke aanvallen van Iran en Hezbollah, vrezen dat de komst van Israël naar de Gazastrook de kans op een regionale oorlog feitelijk zal vergroten. De gevechten tussen Israël en Hezbollah zijn de afgelopen dagen in Libanon geëscaleerd en Washington vreest dat het land in een oorlog wordt meegesleurd. Een Amerikaanse nieuwswebsite citeerde Gallant vorige week in een telefoongesprek tussen de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en zijn Israëlische tegenhanger Yoav Galant. Axios Hij vroeg om uitleg over de Israëlische aanval op Libanon. Austin zou hem ook indirect hebben opgeroepen om ‘regionale spanningen’ te beteugelen.
Zonder Amerikaanse steun en bescherming zou Israël internationaal volledig geïsoleerd zijn en niet in staat zijn de oorlog voort te zetten, laat staan opnieuw te beginnen met Hezbollah. Maar tegelijkertijd rekent Israël erop dat de regering van Joe Biden de steun niet zomaar zal laten varen. Israël is Amerika’s belangrijkste bondgenoot in het Midden-Oosten en de Amerikaanse bezwaren tegen de duizenden Palestijnse burgerslachtoffers zijn mild en grotendeels privé. Bovendien zijn de Verenigde Staten vanaf het begin actief betrokken geweest bij de oorlog in Gaza: zij leveren wapens, delen inlichtingen en verlenen politieke steun aan Israël bij de Verenigde Naties.
Van alles wat er tot op de dag van vandaag in Gaza is gebeurd, zijn de Amerikanen zich bewust, zonder te reageren. Biden is immers nog steeds een fervent tegenstander van het staakt-het-vuren.
Toch groeit de onrust binnen de Amerikaanse regering. Sinds het begin van het Israëlische offensief hebben verschillende ministeries herhaaldelijk kritiek geuit op de politieke leiders vanwege hun onvoorwaardelijke steun aan Israël en zijn acties in Gaza. Deze kritiek is toegestaan en niet ongebruikelijk, zolang ze maar privé wordt geuit, maar het is opmerkelijk dat ze nu publiekelijk wordt geuit en via de media wordt verspreid. Bij een zogenaamde Draad van afwijkende meningen President Biden werd door functionarissen in zijn eigen regering beschuldigd van ‘het zaaien van verwarring’ over het conflict en beschuldigde Israël van het plegen van ‘oorlogsmisdaden’.
Vorige week ondertekenden 1.000 anonieme werknemers van USAID, de ontwikkelingsorganisatie van de Amerikaanse overheid, een oproep tot staakt-het-vuren. De De New York Times Dinsdag bleek dat ruim vierhonderd functionarissen van verschillende ministeries, waaronder medewerkers van de FBI en de Nationale Veiligheidsraad, ook een beroep hebben gedaan op de regering voor een staakt-het-vuren.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft nu beloofd dat hij naar de bezwaren zal luisteren.