De strijd om de Oekraïense stad Avdiivka wordt heviger, nu Rusland de omsingeling nadert

Een gewonde man buiten Abdivka, 13 november 2023.  Foto door Anatoly Stepanov / AFP

Een gewonde man buiten Abdivka, 13 november 2023.Beeld Anatoly Stepanov / AFP

Oekraïne roept op tot het zwaarste Russische offensief sinds het begin van de invasie. Al meer dan een maand proberen duizenden Russische troepen Avdivka te veroveren, zodat president Vladimir Poetin voor het eerst in zes maanden grondgebied kan veroveren.

Oekraïners in de buurt van de stad zeiden dat ze onder de indruk waren van de intensiteit van het Russische offensief. “Ze vallen dag en nacht aan”, zei burgemeester Vitaly Barabash tegen het Oekraïense persbureau Ukrainform. “De schoten zijn non-stop.”

Over door de auteur
Tom Venink door voor te schrijven D. Voxkrant Over Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, de Kaukasus en Centraal-Azië. Hij trok regelmatig ten strijde in Oekraïne. Eerder was hij correspondent in Moskou.

Net als in de strijd om de stad Bachmut is het Russische leger bereid duizenden soldaten op te offeren om goed nieuws aan het Kremlin te brengen. De hoogste generaal van Oekraïne, Valery Zaluzhny, zei dat Rusland de afgelopen vier weken 10.000 soldaten, 250 voertuigen en 7 strijders had verloren tijdens het Avdivka-offensief. Deze cijfers kunnen niet worden geverifieerd, maar militaire experts spreken op basis van beelden ook van zware verliezen.

“Ze bleven komen in pelotons van tien tot vijftien man”, vertelde een soldaat van de 47e Gemechaniseerde Brigade aan een Spaanse krantenverslaggever. het land. De soldaat, die moest voorkomen dat het Russische leger ten noorden van Avdivka een spoorlijn zou oversteken, sprak van talloze verliezen aan Russische zijde, maar ook van grote verliezen aan Oekraïense zijde: hijzelf verloor een heel peloton van 17 man.

See also  Google betaalt Apple 36 procent van de advertentie-inkomsten om Safari de standaardzoekmachine te maken

Geen andere beschadigde gebouwen

Deze week rukte Rusland iets ten noordwesten van Abdivka op, aldus de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War. Russische troepen staken de spoorlijn over, een groot obstakel voor de omsingeling van de stad. Elders is Oekraïne nog steeds in staat de Russen achter de spoorlijnen te houden.

Volgens Oekraïense soldaten worden de grootste problemen veroorzaakt door de Russische dominantie op het gebied van artilleriegranaten en het Russische luchtoverwicht. Luchtbommen van straaljagers en kamikaze-drones laten niets in Avidivka ongeschonden achter. Volgens de burgemeester zijn er geen beschadigde gebouwen meer in de stad. De aanvallen bemoeilijken ook de artillerie-inzet van Oekraïne. “We kunnen niet lang werken vanwege de voortdurende luchtaanvallen”, zei een artillerist. het land. Hij zei dat Rusland acht keer meer artilleriegranaten op Avdivka heeft afgevuurd dan Oekraïne.

De achterblijvers

Avdiivka staat bekend om zijn cokesfabriek en is van strategisch belang vanwege de verhoogde ligging. Appartementsgebouwen in de stad kijken uit op grote delen van bezet gebied, waaronder de stad Donetsk. Het Oekraïense leger heeft de afgelopen negen jaar een sterke verdedigingslinie ten oosten van de stad opgebouwd, maar wordt nu ook vanuit het noorden en het zuiden gebombardeerd.

Volgens de Oekraïense autoriteiten blijven er van de 30.000 inwoners ongeveer 1.500 in de stad, ondanks herhaalde oproepen tot evacuatie. Volgens recente video’s van de evacuatieteams van de stad zijn de achterblijvers vrijwel allemaal ouderen die aan hun huis gehecht zijn. “Ik wil het land waar ik mijn hele leven heb gewoond niet verlaten”, zei een vrouw die een uitzettingsaanbod weigerde. ‘Mijn kinderen zijn hier geboren, mijn ouders liggen hier begraven. Dit is mijn land.’

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *