Dit artikel komt uit het Brabants Dagblad. Op NU.nl verschijnt dagelijks een selectie van de beste artikelen uit kranten en tijdschriften. Daar lees je hier Meer over.
Een aaneenschakeling van kappers en schoonheidsspecialisten kwam zo’n dertig tot veertig jaar geleden bij Organon werken. Met hun fijne motoriek waren ze bijvoorbeeld een gouden aanwinst voor de Osay Pharmaceutical Company bij de productie van anticonceptiestaven. Nu, decennia later, bedienen diezelfde vrouwen complexe machines.
Organon-directeur Wenny is erg trots op de Risemakers. “Technologie verandert voortdurend en er is niets dat ik leuker vind dan ermee opgroeien.”
Nieuwe technologische en maatschappelijke ontwikkelingen betekenen meer opleiding en een actueel onderwijs voor een nieuwe groep studenten. Dat geldt voor ingenieursstudies, maar ook voor de gezondheidszorg of de bouw.
Volgens het Koning Willem I College (KW1C) in Noordoost-Brabant mag het daar niet bij blijven. Bestuursvoorzitter Jos van Kessel wil dat ‘de regio een prettige plek is om te wonen, werken en leren’. Dat is min of meer de rozijn van zijn middelbare school. Maar hij begrijpt ook dat KW1C moet samenwerken.
(Zeer) grote uitstroom van studenten richting Eindhoven
Om mbo-studenten op te leiden in de locaties Den Bosch, Os, Vegel en Kuijk hebben werkgevers in dit deel van Brabant samenwerking nodig om hen te behouden. Er is veel uitstroom richting Eindhoven, vooral vanuit locatie Vegel, waar de economie ruimschoots op volle toeren draait. “We heten al onze studenten welkom, maar we willen ze opleiden voor de regio”, aldus Van Kessel
Organon-directeur Risemakers: ‘In Os, maar ook rondom Boxmeer (sector gericht op de gezondheid van mens en dier, red.) zitten veel life science-bedrijven. Die zijn alleen al in Os goed voor vier- tot vijfduizend banen en zijn dus belangrijk. lokale economie. We moeten die mensen hier houden.’
Op initiatief van Van Kessel werd een dertigkoppige raad gevormd, waarin topfiguren zaten van grote bedrijven als Heineken, Organon en bouwbedrijf Heizmann, maar ook de directeuren van Brabantjorg en het Theater an de Parade, de hoofden van de gemeenten Den Haag. Bosch, Oss, Meierijstad en Land. van Cuijk, en vertegenwoordiger van VNO-NCW, de vereniging van scholen en werkgevers van het voortgezet onderwijs en het hoger beroepsonderwijs.
Al deze mensen hebben inspraak in de KW1C-cursus en welke trainingen er worden aangeboden. Het doel is om Noordoost-Brabant te helpen ontwikkelen. Van Kessel: “Zoiets bestaat in Nederland nog niet. Scholen denken te weten wat er nodig is in het werkveld. Maar daar stappen we van af.”
Heineken: Dezelfde trainingstechniek als Mars
Op het kantoor van Organon is ook Bram Smits aanwezig, directeur brouwerij Heineken in Den Bosch. Ze constateert dat de huidige generatie werknemers gemakkelijker van baan verandert dan de groep die Wenny Risemakers noemde: de vrouwen die al bijna veertig jaar bij haar bedrijf werken.
Van baan veranderen moet mogelijk zijn, meent Smits, maar hij hoopt dat dat bij een andere werkgever in Noordoost-Brabant gebeurt. “Als bedrijfsleven en als onderwijs moeten we ervoor zorgen dat dit heel soepel kan gebeuren. Bij Heineken gebruiken we bijvoorbeeld dezelfde trainingstechnologie voor onze machinebedieners als bij Vegel Planet.”
Omdat dit niet vanzelfsprekend is, is hij van mening dat deze zogenoemde milieuraden hard nodig zijn. Met topmensen die zich inzetten voor elkaar en de regio. “Ik vind het goed dat het Koning Willem I College openstaat om van anderen te leren.”
Van links naar rechts: Wenny Raismaekers (directeur Organon), Jos van Kessel (voorzitter bestuur Koning Willem I College) en Bram Smits (directeur brouwerij Heineken den Bosch).
Foto: Jeroen Appels/Van Assendelft
Omgekeerd geldt dit ook voor een bedrijf als Heineken. Smits: “We hebben graag MBO-3 of 4 niveau operators aan onze machines werken, maar in deze krappe arbeidsmarkt moeten we soms creatief zijn. Die minder geschoolde mensen moeten we dus opleiden. We nemen veel mensen aan. kennis. , maar die kennis doorgeven aan nieuwe collega’s is een vak op zich. Daarom helpen docenten van het Koning Willem I College ons met trainingen. We hebben zelfs een docent die voorheen bij Heineken werkte.”
Bedienen en problemen oplossen
De steeds veranderende technologie vraagt ook om accentverschuivingen in het mbo, zegt Smits. “Waar machines vroeger alleen mechanisch werkten, zijn ze steeds elektrischer geworden en tegenwoordig worden veel dingen aangestuurd door data.”
“Bovendien worden de verantwoordelijkheden van mensen die aan productiemachines werken steeds…