Een avondje naar de bioscoop vraagt ​​om meer vlees. Hoe is dat gebeurt?

Het vermoeden dat speelfilms tegenwoordig steeds langer worden klopt, zo blijkt uit onderzoek D. Voxkrant Gemiddelde lengte van films door de jaren heen. Hoe is dat gebeurt? En hoe kijkersvriendelijk zijn die lange films eigenlijk?

Mark Moorman binnen Serena diepvriezers

In 2008 wilden twee Zweedse kunstenaars de logistiek van de wereldeconomie in kaart brengen door met een camera de productiecyclus van een stappenteller te volgen, maar dan omgekeerd: van de winkel in Stockholm naar de fabriek in Shenzhen, China. binnen echte tijd. Het resultaat is de film logistiek (2012), duurt 51.420 minuten, oftewel 857 uur – dat zijn 35 dagen en 17 uur. (Een verkorte versie (72 minuten) van de film is beschikbaar op YouTube) en daarmee kwam de titel – met ruime marge – bovenaan de lijst ‘langste films’ op Wikipedia terecht.

Maar voor de duidelijkheid: niemand heeft het over deze film als mensen tegenwoordig klagen over de buitensporige lengte van de film. Omdat deze aandoening al een tijdje lijkt te bestaan, is er geen verandering in het gezichtsvermogen.

Mensen klagen alleen als ze denken dat ze de film echt in de bioscoop moeten zien. Dus toch Moordenaars van Flower Moon Dat was drie minuten minder dan de 206 minuten van Martin Scorsese Ier (2019) van dezelfde regisseur is dit epische verhaal over het lijden van de Osage-stam de afgelopen weken een strijdtoneel geworden voor een heel ander sociaal probleem. Duurde de film niet te lang? En zo niet, zou het dan niet fijn zijn om even pauze te nemen voor een plasje en een cornetto?

See also  Beste slaapmasker: Top 10

Ren en Plus

We keken op zaterdagmiddag in onze eentje ongeveer 3,5 uur naar de film, zonder problemen – behalve dat na 2 uur het publiek zijn eigen pauzes begon te nemen en je mensen soms moest laten gaan. Filmredacteur Flortje Schmitt schreef in zijn filmrubriek dat er tot afgrijzen van de studio’s Amerikaanse films gesloten waren Moordenaars van Flower Moon Organiseer zelf pauzes. En er is een app genaamd RunPee (‘Run and Pee’) die de beste tijd voor een toiletpauze in de nieuwe film meldt. Nu is er voor alles een app, maar die moet toch op de een of andere manier in een behoefte voorzien.

Hoe kijkersvriendelijk zijn die superlange bioscoopfilms eigenlijk? En zijn niet een aantal recente potentiële blockbusters geflopt vanwege hun buitensporige lengte? Neem dan 2022 het warenhuis (158 minuten), Fabelmans (151 minuten) Eén Babylon (189 min), de meest besproken film van het jaar, die allemaal commercieel mislukten. In het geval van Damien Chazelles Babylon Een film van $ 250 miljoen bracht ongeveer $ 60 miljoen op.

Maar vraag het aan James Cameron en hij zal zeker zeggen dat lengte nooit een probleem is, zolang je maar een goed verhaal te vertellen hebt. gemaakt met de Titanic (194 min) Een van de meest succesvolle films uit de geschiedenis en zijn films Avatar: De weg van het water (192 min) heeft dat nu overtroffen. Drie van Camerons films staan ​​momenteel in de top 5 van meest succesvolle films aller tijden.

Vloeken en zuchten

In 2016 stelde redacteur Haro Krak de vraag al in deze krant ‘Waarom duurt de publieksfilm zo lang?’ Er was toen een reden SpookDe langste James Bond-film met 148 minuten – een vloek en een zucht vergeleken met recente blockbusters Missie: onmogelijk – gegist bestek (164 minuten). Het onderzoek was gebaseerd op een lengtevergelijking van de 25 populairste speelfilms van het jaar 1931 tot 2015.

Ergens tussen de jaren dertig en zestig nam de gemiddelde lengte van filmhits toe van 90 minuten naar 2 uur, voordat deze geleidelijk weer afnam en uiteindelijk weer begon te stijgen. Eind jaren vijftig en begin jaren zestig waren filmstudio’s in oorlog met de tv-industrie. Het epische karakter van de film met zijn extra brede cinemascope-formaat en uitbundige lengte werd gebruikt om de bioscoopervaring te contrasteren met de huiskamerervaring. Ben Hoe (1959) William Wyler – 222 minuten lang – won elf Oscars. Cleopatra (1963) van Joseph L. Mankiewicz duurde zelfs 248 minuten. En als je verdwaalt met die minuten, is het meer dan 4 uur. De flop van deze laatste film maakte voorlopig een einde aan het tijdperk van zulke superlange blockbusters.

Nieuw onderzoek

Voor ons nieuwe onderzoek, dat tot 2023 moet lopen, waren we benieuwd naar de gemiddelde lengte van alle reguliere speelfilms zoals deze zijn opgenomen op IMDb (International Movie Database), de grootste online filmdatabase. Om je een idee te geven: er zijn meer dan zes lakh. De gemiddelde filmliefhebber zal er tijdens zijn leven minstens een paar duizend zien. Het onderzoek sluit aan bij het breed gedeelde sentiment dat blockbusters niet alleen langer duren, maar…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *