Dit artikel komt uit Trouw. Op NU.nl verschijnt dagelijks een selectie van de beste artikelen uit kranten en tijdschriften. Daar lees je hier Meer over.
Op dat moment konden de individuele makelaars die geld hadden geïnvesteerd in het opzetten van het fonds uiteindelijk hun aandelen op die website laten uitbetalen. De Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic houdt zo’n 100 miljoen euro over voor hun aandelen. De vereniging van makelaars NVM, jarenlang grootaandeelhouder van Funda, had daar lange tijd tegen geprotesteerd, maar heeft nu ingestemd met de verkoop. Als het doorgaat, zullen sommige makelaars in één klap duizenden dollars verdienen.
Zo worden langdurige conflicten opgelost. Het fonds is in 2001 opgericht door de NVM, zelf als grootaandeelhouder en tevens met steun van individuele makelaars. Ze kunnen zogenaamde certificaten kopen, een soort aandelen die geen stemrecht geven, maar wel zorgen voor een jaarlijkse winstuitkering. Er zijn ongeveer 2.200 van deze certificaathouders, waarvan er ongeveer 600 substantieel zijn. Zij mochten deze certificaten alleen onderling verhandelen, maar niet op de markt brengen.
De funda was vanaf het begin een doorslaand succes en trok de aandacht van investeerders. Begin 2017 is General Atlantic geregistreerd bij grootaandeelhouder NVM. Die beleggingsmaatschappij schatte de waarde van het fonds op 240 miljoen euro en wilde een belang van 25 tot 35 procent kopen, maar de NVM wees het verzoek af. Net als andere beleggers die zich later tot NVM wendden.
Tot grote ergernis van certificaathouders, die de mogelijkheid zien om veel geld te verdienen met hun certificaten, raken ze in de war. En Funda zelf is boos. Ze wilden de grote bedragen die ze van een nieuwe aandeelhouder ontvingen gebruiken om de groei voort te zetten, bijvoorbeeld door zichzelf een hypotheek aan te bieden. Maar de NVM wilde de grip op de fondsen niet verliezen en hield de deuren gesloten.
Het conflict laaide op. De gehele raad van commissarissen van het fonds was al afgetreden en de CEO vertrok later, gefrustreerd omdat hij zijn groeiplannen niet kon voortzetten. Het aanbod van de NVM om de certificaten zelf over te nemen voor zo’n tien euro zorgt zelfs voor woede: te weinig volgens certificaathouders. Sommigen van hen stapten uiteindelijk naar de Ondernemingskamer omdat de NVM ‘mismanagement’ had gepleegd.
Deze kwestie kan nu van tafel worden gehaald. General Atlantic wil alle anderhalf miljoen certificaten opkopen en biedt daar ongeveer 65 euro voor. Als alle certificaathouders akkoord gaan met het voorstel, krijgt de investeerder een belang van ongeveer 30 procent in het fonds. Als te veel certificaathouders weigeren en General Atlantic onder de 18 procent zit, gaat de deal niet door.
Betrokken partijen zijn tevreden. “Misschien hadden sommige certificaathouders meer verwacht, maar dit is wat er gebeurde”, zegt Marcel de Groot, voorzitter van de stichting die de certificaten beheert. NVM wilde aanvankelijk weten hoe digitalisering de vastgoedsector verandert en hoe Funda de belangen van makelaars het beste kan dienen, zegt een woordvoerder, maar ziet nu de voordelen voor alle betrokkenen.
Funda zelf is positief. General Atlantic investeerde ook ooit geld in de buitenlandse tegenhangers van Airbnb en Funda en heeft daardoor veel ervaring met digitalisering en vastgoed. Een woordvoerster zei dat het fonds ‘vertrouwde op een partner die onze strategie ondersteunt’.