Gemeente Westland annuleert GGD-jeugdoverleg over seksualiteit: ‘Britse en LHBTI-ideeën’

De ingang van het gemeentehuis in Naldwijk, de thuisbasis van de gemeente Westland.  Foto door Arie Kievit voor De Volkskrant

De ingang van het gemeentehuis in Naldwijk, de thuisbasis van de gemeente Westland.Foto door Arie Kievit voor De Volkskrant

D66-lijsttrekker Benjamin Hofland zegt dat hij ‘als progressief in een conservatieve woestenij’ wel wat gewend is. Toch viel hij naar eigen zeggen bijna van zijn stoel afgelopen woensdagavond toen hij zag welk voorstel (en concreet: met welke uitleg) de gemeenteraad van Westland met een meerderheid van 28 stemmen tegen 11 had aangenomen.

Het Forum voor Democratie, dat de motie indiende, die door een grote meerderheid in de vergadering werd aangenomen, beweerde dat de jeugdbegeleidingssessies ‘wakker waren en vol LHBTI-concepten, waaronder transseksuelen, geslachtsaanpassende operaties en seks na een geslachtsaanpassende operatie’.

Over door de auteur
Abel Bormans Regioverslaggever voor De Voxkrant in de provincie Zuid-Holland. Voorheen was hij mediaverslaggever en een van de drie journalisten die hierover schreven misbruik de bij De wereld Draait Door.

Transgenderproblematiek is een onderwerp dat aan bod kan komen tijdens de begeleiding, reageert een GGD-arts van Sens, een organisatie die jongeren met vragen over seksualiteit steun en advies geeft. Uit veiligheidsoverwegingen wenst de arts vanwege de gevoeligheid van de zaak anoniem te blijven.

‘Wij informeren jongeren tot 25 jaar vooral over veilig vrijen en beantwoorden de vragen waarmee zij worstelen: erectiestoornissen, verwarrende seksuele gevoelens, pijn tijdens seks. Veel meisjes die naar het spreekuur komen, willen meer weten over anticonceptie. Vragen hierover kunnen wij beantwoorden, maar ook kunnen wij anticonceptie verzorgen.’

Vragen over anticonceptie beantwoorden is ‘zeker goed’, zegt Westlandse FVD-teamleider Jasper van der Voort, ‘maar dat kan bij de huisarts, daar heb je geen lichaam als Sense voor nodig’.

See also  Podcast 'Waar is Sarah?' Zoekt naar Sarah, maar vooral voor het doel van de man die haar zoekt

Geslachtsdysforie en geslachtsaanpassende operaties

Volgens van der Voort zien andere politieke partijen dan Forum inmiddels dat Sense ‘te ver gaat in LHBTI-promotie’ – hij merkt op dat in de informatie die GGD op de website van Sense aanbiedt sprake is van genderdysforie, hormonen en geslachtsaanpassende operaties.

VVD-raadslid Roel Battelan betoogde dat zijn partij weliswaar de motie van de FVD steunde, maar dat zij de stemming verklaarde dat de VVD de observaties en overwegingen met betrekking tot de LHBTI-gemeenschap en transseksualiteit op het Westland Forum niet deelde.

“Ik kan er met mijn hoofd niet omheen”, verzucht Hofland van D66. ‘Vorig jaar tekende de VVD met ons het Rainbow Ballot Box-contract. Daarin beloofden we onder meer dat we ons extra zouden inspannen om de LHBT-gemeenschap in het Westland te ondersteunen. En nu stemmen ze voor dit schandalige voorstel van een extreemrechtse partij.’

Ongeacht de interpretatie van de stemming of niet, VVD-raadslid Batelan steunt nog steeds de aangenomen motie van het FvD Ze is van mening dat er in haar regio voldoende aanbod van seksuele zorg is en vreest een ‘verdubbeling’ van de uitgaven.

‘Burger betaalt’

Dat Sens Westland niet wordt gefinancierd door de gemeente, maar door het ministerie van Volksgezondheid, Soa AIDS Nederland en Rutgers, VVD-raadslid, maakt niets uit. ‘De burger betaalt’, zegt hij. Volgens hem moeten mensen met vragen over seksualiteit of gender eerst bepalen of ze naar de huisarts kunnen. Batelan: ‘Hij kan waarschijnlijk een verwijzing geven.’

“Huisartsen zijn momenteel al overbelast”, reageerde de eerder geciteerde anonieme GGD-arts. Volgens haar is het Sense Spreekuur duidelijk bedoeld als aanvullende seksuele ondersteuning. ‘Wij hebben professionals in dienst met specifieke kennis van seksuele gezondheid.’ Bovendien kiezen veel jongeren er volgens hem voor om hun huisarts niet te benaderen met vragen over seksualiteit – waar naaste familieleden ook vaak cliënt zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *