In de gemeente Maastricht zorgt vooral de zoektocht naar grote woningen dit jaar voor een ‘knelpunt’, aldus de woordvoerder. “Deze grote woningen zijn zelden in regulier aanbod beschikbaar.”
In de gemeente Nijkerk zien ze een grote vraag naar woningen voor alleenstaanden. “Daardoor heb je veel meer huizen nodig dan wanneer het vooral voor gezinnen zou zijn. Bovendien zijn kleine, goedkope huizen schaars.”
Gemeenten hadden begin juli een totale achterstand van vijfduizend statushouders uit de eerste helft van dit jaar. Ook deze mensen moesten in deze zes maanden een huis vinden. De gemeente Groningen zegt nu een inhaalslag te kunnen maken. Ook de gemeente Maastricht heeft het nu druk, maar zegt dat “het werk nog groot is”.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ondersteunt de oproep van het ministerie om zich volledig te richten op statushouders. Tegelijkertijd eist het “substantiële bedragen” van de gemeente, schrijft de vereniging in een e-mail Brief van het lid.
“Gemeenten wordt gevraagd veel verschillende aandachtsgroepen (waaronder statushouders) te huisvesten. Deze totale groep groeit en er zijn steeds minder sociale woningen beschikbaar.”
Ook gemeenten onderkennen dit. Hoeksche Waard zegt de doelstelling niet te gaan halen, mede vanwege de “enorme vraag naar woningen vanuit verschillende doelgroepen”. “En naast de toename van de vraag vanuit andere aandachtsgroepen, staat er veel druk op de sociale huurvoorraad”, aldus een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. “En je wilt reguliere woningzoekenden een kans geven.”
Toch moet “het momentum op de huizenmarkt aantrekken”, schreef Van der Maat vorige week. Asielzoekerscentra zouden dan worden ontlast en statushouders zouden kunnen gaan integreren. “Er zijn voortdurende inspanningen nodig om de woningvoorraad te vergroten en de woningvoorraad beter te benutten.”
In veel gemeenten gebeurt dit met flexibele huisvesting. Zo bouwt de gemeente Leeuwarden 192 flexibele woningen, waarvan een deel naar statushouders gaat. Hierdoor verwacht de gemeente de doelstelling van dit jaar uiterlijk in de eerste drie maanden van volgend jaar te behalen. Oldenzaal maakt gebruik van de speciaal door de gemeente ontwikkelde Hotel- en Accommodatieregeling (HAR). Hiermee kunnen statushouders tijdelijk in een hotel wonen.
Gemeente Rotterdam accepteert al statushouders in afwachting van een woning. Dat…