Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) nam het besluit. Dinsdag Onverwacht benaderde de Tweede Kamer. Het kabinet streeft naar een afslanking vanaf 2022, omdat de luchthaven te veel lawaai maakt voor de omgeving. Schiphol wordt per 31 maart 2024 Terug naar 460 duizend vluchten per jaar. Vanaf 27 oktober 2024 daalt de capaciteit verder naar 452,5 duizend.
Het Havenplan heeft altijd tot wijdverbreide weerstand geleid. Een consortium van luchtvaartmaatschappijen probeerde de krimp via de rechter te blokkeren, zonder succes. Sindsdien heeft het land grotendeels geprobeerd de Amerikaanse regering te onderdrukken. Zij beschouwen de inkrimping als een schending van het luchtvaartverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Ook Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zullen bij een krimp minder vaak naar Nederland kunnen vliegen.
Over door de auteurs
Hoofd van de politieke redactie van Raoul du Pré D. Voxkrant. Sinds 1999 schrijft hij over de nationale politiek. Ashwanth Nandram is een economieverslaggever D. Voxkrant. Hij schreef onder meer over luchtvaart en spoorwegen.
Na een reeks schriftelijke bedreigingen besloten de Amerikanen op 2 november wraak te nemen: ze blokkeerden Nederlandse luchtvaartmaatschappijen die naar de Verenigde Staten vlogen met extra administraties. Zo moeten bedrijven voortaan vier keer dertig dagen voor vertrek hun vluchtschema’s bij de autoriteiten indienen. Herbers beschouwt dit soortPlan indieningsvereisten‘ Als ondubbelzinnige waarschuwing schrijft hij aan House. In de toekomst kunnen immers ‘verreikende tegenmaatregelen worden aangekondigd’.
Verzet uit Brussel
Tot voor kort beweerde Harbers dat hij zich niet zo druk maakte over de Amerikaanse vergelding. Er bestond een risico op vergelding, beaamde Harbers in september Tegen deze krant, maar er waren ook risico’s voor de luchtvaartsector als deze niet zou krimpen. ‘Inwoners kunnen een klacht indienen wegens geluidsoverlast. Dit kan tot grotere capaciteitsbeperkingen leiden.’
Vanaf maandag komt het verzet niet meer alleen uit Washington, maar ook uit Brussel. Volgens Havenbedrijf heeft Europees commissaris Adina Valiane (Transport) ‘ernstige zorgen’ geuit over de krimp van Schiphol. Velian vindt dat Nederland niet zelfstandig had moeten besluiten om 460.000 vluchten te schrappen. Het had een langere route moeten volgen, waarbij uitgebreid naar alle belanghebbenden had moeten worden geluisterd.
Maar het Gerechtshof Amsterdam oordeelde daar niet eensstaat de regering nu onder druk. Volgens Harbers zou Nederland nu ‘gescheiden’ zijn. Schiphol krimpt pas in maart 2024. De krimp naar 452,5 duizend eind oktober 2024 blijft voorlopig ongewijzigd. Nederland heeft de door Vălean vereiste procedure niet doorlopen, evenwichtige aanpak– methode.
Shiffle is teleurgesteld
Luchthaven Schiphol vindt het opschorten van de krimp teleurstellend, zegt hij een verklaring. ‘Met deze ontwikkeling trekken omwonenden aan het kortste eind en dat stelt Schiphol teleur. Het terugdringen van het aantal vluchten is voor ons geen doel, maar eindelijk was er duidelijkheid en zekerheid voor omwonenden.’
KLM laat weten ‘tevreden’ te zijn met het besluit. ‘Dit is een belangrijke stap om vergeldingsmaatregelen te voorkomen en in de VS te kunnen blijven vliegen. Het gaf ook een duidelijk signaal af aan de Europese Commissie evenwichtige aanpak een zorgvuldig juridisch proces te doorlopen.’
duizelig voelen
Verschillende milieugroeperingen, waaronder MilieuDefense en Greenpeace, noemden het besluit ‘schokkend’. ‘De luchtvaartindustrie wordt koste wat het kost gecontroleerd. De rechten van omwonenden worden opgeofferd, zelfs onder druk van grote vervuilers KLM en een Amerikaanse budgetluchtvaartmaatschappij (JetBlue, de drijvende kracht achter Amerikaanse vergeldingsmaatregelen). het Rode) dat de wereld op zijn kop staat.’
Tegelijkertijd denken ze dat dit een tijdelijke tegenslag is: ‘Shiffol zal krimpen. Daar zijn we zeker van.’ Milieuorganisaties wijzen daarmee op het kantelende sentiment in Den Haag. Vrijwel alle verkiezingsprogramma’s bevatten luchtvaartkritische passages.
Zo verzet de NSC, de partij van Pieter Omtzigt, zich tegen de opening van Lelystad Airport en wil een hogere vliegbelasting. GroenLinks-PvdA gaat verder en wil dat Rotterdam The Hague Airport de deuren sluit. Zelfs de VVD, voorheen een fervent behartiger van de luchtvaartbelangen, is nu voorstander van inkrimping en sluiting van een avond.