Zo waren er aanwijzingen dat bedrijven hun opleidingen buitensporig duur maakten, omdat geïnteresseerden een groot deel niet zelf hoefden te betalen. Ook is financiering aangevraagd voor opleidingen die niet noodzakelijkerwijs zorgen voor een goede positie op de arbeidsmarkt, terwijl dit wel het doel van de regeling is.
Woensdag komt het laatste geld beschikbaar. Vanaf 10.00 uur kunnen geïnteresseerden via het UWV-registratieportaal een subsidie tot maximaal 1.000 euro aanvragen. Het kan gebruikt worden voor een arbeidsmarktgerichte studie of cursus.
Vanwege kritiek zijn de regels aangepast. Vanaf de vorige ronde in september kan het budget alleen worden besteed aan door het Ministerie van Onderwijs erkende cursussen. Denk hierbij aan hbo-bachelor, hbo-master, mbo-opleidingen en de verkorte varianten daarvan.
Met de subsidie kunnen mensen een sterkere positie op de arbeidsmarkt verwerven door het volgen van trainingen of cursussen. Dit moet het vinden van een passende baan makkelijker maken.
Het budget van 10 miljoen euro uit de vorige ronde in september werd in een recordtijd van twee uur benut. In mei was er nog 34 miljoen euro beschikbaar, maar dat bedrag was in de tweede ronde al teruggebracht naar 20 miljoen. Zelfs bij die rondes was de pot binnen een paar uur leeg.
Vanaf 10.00 uur wordt de wachttijd willekeurig getrokken. Het heeft dus geen zin om vooraf in een virtuele wachtrij te staan.
Controversiële studie- en trainingsruimte
Het STAP-budget ging op 1 maart 2022 van start en was meteen een succes. Maar al snel werd duidelijk dat er regelmatig misbruik van de begroting was gemaakt. Het leidt zelfs tot Kamervragen.
Zo werden er diverse cursussen zoals mindfulness en persoonlijke effectiviteit aangeboden. Opleidingslocaties kunnen dan zelf bepalen of opleidingen arbeidsmarktgericht zijn. Zij konden zich inschrijven in het opleidingsregister. Vervolgens wordt niet meer onderzocht of de opleiding daadwerkelijk zorgt voor een betere positie op de arbeidsmarkt.
In december 2022 maakte minister Karin van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekend dat de eerste ronde STAP in 2023 is uitgesteld. Er was meer tijd nodig om maatregelen te nemen om misbruik van de begroting te voorkomen. Daarmee is het aantal te volgen trainingen en cursussen aanzienlijk teruggebracht van de oorspronkelijke 100.000 naar 6.000.
STAP voltooid
Na bijna twee jaar houdt de STAP-regeling op te bestaan, omdat het kabinet eerder dit jaar besloot te bezuinigen.
Na de laatste ronde van vandaag zit er nog €73 miljoen in de STAP-pot. Het zal worden besteed aan een nieuw tijdelijk project voor personal training. Op verzoek van de Tweede Kamer onderzoeken wij momenteel hoe het geld gebruikt kan worden.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil in het eerste kwartaal van 2024 meer duidelijkheid geven over de besteding van dat geld.