Een woordvoerder van het Israëlische leger maakte vrijdag bekend dat de focus van de militaire operaties in de Gazastrook binnenkort naar het zuiden zal verschuiven. Woordvoerder van het Israëlische leger, Daniel Hagari, zei: “Wij zijn vastbesloten onze operaties voort te zetten. Dit zal overal gebeuren waar Hamas bestaat, ook in de zuidelijke Gazastrook.”
Hagari leek de woorden van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te herhalen. Netanyahu zei woensdag tegen Israëlische soldaten in de buurt van de grens met Gaza dat “er geen plaats in Gaza is waar we niet heen zullen gaan. De moordenaars van Hamas kunnen zich niet verstoppen, verbergen of ontsnappen”, meldde het persbureau. Ap
Er is geen specifiek tijdsbestek gegeven voor de operatie. De 400.000 inwoners van Khan Yunis en degenen die vanuit het noorden naar de zuidelijke stad zijn gevlucht, vrezen echter dat dit niet lang zal duren.
Volgens een hoge functionaris van de Amerikaanse regering zal een Israëlische militaire campagne in het zuiden de nadruk leggen op grondtroepen en minder luchtaanvallen, omdat het zo dichtbevolkt is. Dat maakte het persbureau bekend Reuters.
Voormalig legergeneraal en hoofd van de Israëlische Nationale Veiligheidsraad vertelde het persbureau Zeora Island Reuters Een grondoffensief ten zuiden van de Gazastrook kan drie tot vier weken duren. Hij zei dat de meeste mensen ten zuiden van de Gazastrook zich nu in een “uitdagende situatie” bevinden. Hij voorspelde dat dit waarschijnlijk tot meer burgerslachtoffers zou leiden dan Israël zou afschrikken.
“Ze vroegen ons, de mensen van Gaza, om naar het zuiden te gaan. Dat hebben we gedaan. En nu vragen ze ons om weer te vertrekken. Waar moeten we heen?” Atiya Abu Jab, die met haar gezin vanuit Gaza-stad naar het zuiden vluchtte, vertelde het persbureau Reuters.
Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn al meer dan 12.000 Gazanen gedood.
Volgens het Israëlische leger zullen Gazanen die gehoor geven aan Israëls laatste oproep om naar het zuidwesten op te rukken, verder van de vuurlinie verwijderd raken en dichter bij de humanitaire hulp komen. Het is ook hoger richting de Egyptische grens. Alleen via de grensovergang bij Rafah kan humanitaire hulp de Gazastrook binnenkomen en kunnen buitenlanders en Palestijnse gewonden de Gazastrook verlaten.
Hoewel Egypte zich ertoe heeft verbonden humanitaire hulp te verlenen aan de inwoners van Gaza, heeft het land geweigerd zijn grenzen open te stellen voor Palestijnse vluchtelingen. Egypte vreest dat dit zal bijdragen aan de gedwongen ontheemding van Gazanen. Het land vreest ook dat het de strijd van Israël tegen Hamas de Sinaï-woestijn in zal duwen.