1. Hoeveel teams doen mee?
Aan deze verkiezingen doen 26 partijen mee. Dat is veel minder dan in 2021. Het had nog steeds het naoorlogse teamrecord van 37. Het perfecte record stamt uit 1922, toen 53 partijen deelnamen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer.
2. Kan ik op al deze partijen stemmen?
Mogelijk vindt u niet alle 26 partijen op uw stembiljet. Dit komt omdat Nederland werkt met een zogenaamd kiesdistrictenstelsel. Nederland kent twintig kieskringen. Amsterdam is bijvoorbeeld een kiesdistrict, maar dat geldt ook voor Utrecht, Dordrecht en Bonaire. In alle kiesdistricten doen twintig partijen mee.
boven website In de Kiesraad vindt u de verschillende kiesdistricten en de lijst met deelnemende partijen en kandidaten. Deze kandidatenlijst kan per kieskring verschillen. Partijen kunnen voor elk kiesdistrict verschillende namen opgeven.
3. Waarom opnieuw kiezen?
Over het algemeen worden er om de vier jaar verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden. Soms gebeurt het eerder, omdat er een regering is gevallen. Een dergelijk incident vond plaats op 7 juli Kabinetsroute IV , omdat de partijen het niet eens konden worden over een migratieakkoord. De verkiezingen, die oorspronkelijk in het voorjaar van 2024 zouden plaatsvinden, zijn daarom vervroegd naar november.
4. Hoeveel mensen mogen stemmen in ons land?
Ons land telt 13,3 miljoen kiesgerechtigden. U bent kiesgerechtigd als u in Nederland woont, de Nederlandse nationaliteit heeft en achttien jaar of ouder bent. Daarnaast zijn er ongeveer 109.000 mensen die in het buitenland wonen en mogen stemmen.
5. Wat moet ik meenemen naar het stembureau?
U dient uw stembiljet en identiteitsbewijs mee te nemen. Dit kan een identiteitskaart, een paspoort of een rijbewijs zijn. Uw identiteitsbewijs kan op de verkiezingsdag maximaal vijf jaar verlopen.
6. Kun je stemmen in een andere stad dan de jouwe?
Niet alleen. Met uw stemkaart kunt u stemmen in elk stembureau in uw gemeente. Als de stad waarin u wilt stemmen onder dezelfde gemeente valt als uw woonplaats, kunt u alleen daar stemmen.
Maar wilt u stemmen in een stad die buiten uw gemeente valt? Dan moet u een kiezerspas aanvragen. Met dit type kiezerskaart kunt u in heel Nederland stemmen. Zorg ervoor dat u deze pas op tijd aanvraagt.
Er zijn twee manieren om zo’n kiezerskaart te verkrijgen: via een aanvraagformulier of via een mondelinge aanvraag. In onderstaand artikel leggen wij uit hoe het werkt.
7. Wat als ik naar een andere gemeente verhuis?
U ontvangt uw stemkaart op het adres waar u op 9 oktober 2023 stond ingeschreven. Dat adres bepaalt in welke gemeente u kunt stemmen.
Als u tussentijds naar een andere gemeente verhuist, kunt u met uw stemkaart stemmen in uw oude gemeente. Als u in uw nieuwe gemeente wilt stemmen, moet u een kiezerskaart aanvragen.
8. Wat moet ik doen als ik zelf niet kan stemmen?
Bent u ziek, op vakantie of kunt u om een andere reden niet zelf stemmen? U kunt dan iemand anders machtigen om op u te stemmen. Dit kan op twee verschillende manieren: met uw stemkaart (persoonlijke volmacht) of met een machtigingsformulier (schriftelijke volmacht).
Bij een persoonlijke volmacht gebruikt u het ‘volmachtcertificaat’-stukje op de achterkant van uw stemkaart. Als kiezer vult u daar uw gegevens in. U moet het ondertekenen met een bevoegde vertegenwoordiger. U kunt alleen een persoonlijke volmacht geven aan iemand die in dezelfde gemeente woont. De gemachtigde mag alleen tegelijk met zijn eigen stem stemmen op een volmacht.
U kunt ook een schriftelijke volmacht opmaken. Dan stuurt u op de verkiezingsdag een verzoek naar de gemeente waar u staat ingeschreven. Dit verzoek moet binnen vijf dagen na de verkiezing door de gemeente zijn ontvangen. Bij uw gemeente kunt u hiervoor een formulier vinden.
9. Zijn er regelingen voor gehandicapte kiezers?
Alle stembureaus moeten toegankelijk zijn voor personen met een handicap. Voor mensen in een rolstoel moet er bijvoorbeeld minimaal één stemhokje zijn met een laag schrijfoppervlak. Lichamelijk beperkte kiezers kunnen ook iemand meenemen naar het stemhokje voor praktische hulp.
Alle stembureaus hebben ook een uitgebreide kandidatenlijst voor visueel gehandicapten. Bovendien moet er ten minste één leesloep aanwezig zijn.
Alleen mobiele stembureaus en stembureaus in centra zijn onderworpen aan minder strenge eisen. Sommige stembureaus zijn bovendien toegankelijk voor mensen met een handicap. op waariismemijnstemlokaal.nl U weet welke stembureaus extra toegankelijk zijn.
10. Wat is blanco stemmen?
Als u niet weet op welke partij of kandidaat u wilt stemmen, maar wel gebruik wilt maken van uw stemrecht, kunt u een blanco stem uitbrengen. Je overschrijdt geen vakje…