Door een wending van de BBB leek het er dinsdag even op dat de zwaarbevochten nieuwe huurwet alsnog zou verdwijnen, maar het CDA en 50Plus redden de wet. Het CDA aarzelde even ‘omdat de partij tegen een totaalverbod op tijdelijke huurovereenkomsten is’, zei senator Theo Ritkirk dinsdag. Maar de christen-democraten lieten zich overtuigen door een belofte dat de regering zou onderzoeken ‘of de huurprijzen van verhuurders verhoogd kunnen worden’. Dit betekent dat mensen die een kamer in hun eigen woning verhuren aan een gast, mogelijk geen vaste huurovereenkomst hoeven aan te bieden.
Senator Martin van Rooijen zei voor de groep 50-plussers ‘het is belangrijk dat er uitzonderingen komen voor kleine verhuurders die afhankelijk zijn van huurinkomsten om in hun oudedagsvoorziening te voorzien’. Zijn partij steunde de wetgeving ook ternauwernood.
De Tweede Kamer was eerder Vijf uitzonderingen Gepland voor een permanente huurovereenkomst. Zo kan iemand die ‘op proef gaat samenwonen’ alsnog eenmalig tijdelijk huurcontact aanbieden. Hetzelfde geldt voor huiseigenaren die tijdelijk naar het buitenland verhuizen voor werk.
Veel huurwoningen te koop
Of de nieuwe huurwet er zou komen, was tot het laatste moment spannend. Het is vooral opmerkelijk dat de BBB vorige week plotseling een ommekeer maakte door te zeggen dat de groep waarschijnlijk tegen de wetgeving zou stemmen, nadat de groep er vijf maanden geleden voor had gestemd in het Huis van Afgevaardigden. “Hoewel de BBB Group begrijpt dat huurders zekerheid nodig hebben, zijn wij van mening dat deze wetgeving belangrijke fundamentele rechten zoals eigendomsrechten schendt”, zei senator Eric Kemperman in een verklaring.
De BBB-senator deed een beroep op de ‘progressieve intuïtie’ dat de partij van gedachten was veranderd. Zo was het BBB-team geschokt toen ze zagen welke impact de aankondiging van de nieuwe huurwetten had op de huizenmarkt. ‘We weten inmiddels dat twee grote investeerders in huurwoningen ons land de rug toekeren. Een Canadese investeerder heeft Nederland verlaten en 7.000 huizen te koop gezet. Een Zweedse investeerder verkoopt twaalfduizend huurwoningen”, legde Kempermann vorige week uit. “Ook veel kleinere vastgoedbeleggers proberen hun woningen te verkopen en keren de huurmarkt de rug toe. Deze investeerders hebben we hard nodig om nieuwbouwprojecten mogelijk te maken. .”
Dinsdagmiddag maakte de BBB haar belofte waar en stemde in de Eerste Kamer zelfs tegen de nieuwe huurwet vanwege de ‘schadelijke bijwerking op het volume tijdelijke woningen’, aldus Kemperman. Wat de BBB betreft zijn de gevolgen van de nieuwe huurwetgeving op het aantal beschikbare huurwoningen ‘desastreus’.
Grote opluchting
Door de banden in de Senaat, waar de BBB een grote stem heeft met 16 zetels, zorgde deze positie ervoor dat de huurwetgeving vlak voor de finish het gevaar liep te worden verslagen. Maar tot ‘grote opluchting’ van de opstellers van het particulier wetsvoorstel – Henk Nijboer (PVDA) en Peter Greenwiss (ChristenUnie) – slikten het CDA en 50 Plus hun eerdere kritiek alsnog in, waardoor de wetgeving door de Tweede Kamer kon. Met meerderheid van stemmen aangenomen door de Senaat (44). Alleen BBB, VVD, FvD en JA21 stemden tegen.
“Het was nog een tijdje erg gespannen, dus wat dat betreft is er veel opluchting”, zei Nijboer na de stemming. ‘Ik ben heel blij voor de huurders. Het was niet ongebruikelijk dat je een briefje kreeg van je huisbaas waarin stond dat je over drie maanden plotseling moest vertrekken. Het zal echt tot het verleden behoren.’
bloemen
Nog maar vijf maanden geleden waren er in de Tweede Kamer bloemen en massale felicitaties voor indieners Nijboer en Greenwiss. Het idee achter de wet is dat het huurders meer zekerheid biedt. Momenteel ervaren duizenden huurders voortdurend stress en stellen ze belangrijke beslissingen, zoals het stichten van een gezin, uit omdat ze ieder jaar moeten verhuizen, blijkt uit verschillende onderzoeken van demissionair minister Hugo de Jong (CDA). Op zoek naar een nieuwe woning worden ze altijd geconfronteerd met hoge huurprijzen.
Aan die onzekerheid komt voor velen een einde. Communicatie over vaste tarieven zal voortaan opnieuw de norm worden. Als alle formaliteiten zijn afgerond, treedt de nieuwe huurwet in werking op 1 april of 1 mei 2024 Iedereen die vervolgens een nieuwe huurovereenkomst sluit, valt onder de nieuwe regels.