Timmermans weet dat als de GL-PvdA wil meedoen aan een coalitie, zij ook met centrumrechts of rechts van het midden moet samenwerken.
De deur van de VVD is nog onbekend, maar niet oprecht. Timmermans zoekt liever de raakvlakken met de NSC, zo bleek tijdens diverse debatten.
In het eerste RTL-debat liet u het jaartal 2030 achterwege De stikstofuitstoot halveren. Leun je te veel in het midden?
“Ik laat 2030 niet los als het om natuurhersteldoelen gaat, maar als jonge boeren zeggen: ‘Dat doel kunnen we wel halen, maar het kan ook anders’, dan wil ik ruimte bieden.”
“Kijk, ik leg mijn kaarten op tafel. Nog vóór de verkiezingen. Ik hoop dat alle partijen dat doen. De onduidelijkheid bij een aantal partijen vind ik steeds verontrustender. We zeggen precies waar de voordelen zitten en wat we Ik heb meer mensen nodig om het te vragen.”
NU.nl besprak het verkiezingsprogramma. Lees hier wat de teams willen:
Als je je kaarten op tafel legt: Wat wil je echt niet verder brengen?
“Wat mij op dit moment het meeste zorgen baart, zijn de mensen in Nederland die niet rond kunnen komen. Dat 800.000 mensen in armoede leven en 165.000 kinderen in ernstige problemen verkeren. Als je mij vraagt waar ik als eerste aan denk als ik wakker worden. ‘s Nachts wakker worden, dat komt hierdoor.”
Denkt u met welke partij dan ook tot overeenstemming te kunnen komen?
“Natuurlijk de partijen die het in hun programma hebben. De ChristenUnie komt hierin het dichtst bij ons. Maar dat geldt ook voor SP, onderdeel van D66, Volt en PvdD.”
Met alleen linkse partijen kom je er natuurlijk niet.
“Nee, daarom heb ik aan het begin van de campagne mijn kaarten op tafel gelegd. Als de agenda van de regering zo ongelooflijk belangrijk is voor Omjit, ben ik bereid hem tegemoet te komen. Ook waar wij denken: is het echt nodig?”
Blijf op de hoogte van nieuwe berichten over de Tweede Kamerverkiezingen in november Houd ons in de gaten voor meldingen
‘Het Grondwettelijk Hof. Dat is ongelooflijk belangrijk voor hem. Maar ik zou graag zien dat hij ook contact met ons opneemt. Het belasten van het minimumloon, gratis kinderopvang en het kopen van onze eigen aandelen.’
Die begeleiding is nog niet enthousiast ontvangen…
“Ja, je kunt zien dat hij sterk naar rechts neigt. Dat is mijn grote zorg. Als we niet de grootste partij worden, denk ik dat de stabiliteit aan de rechterkant een bedreiging is. Vooral de toespraak van mevrouw Yesilgoz, die een voorstel doet. Voor Wilders Opening. Dan breken er donkere tijden aan.”
Stel dat het u wordt verteld. Met welke werkzaamheden moet het nieuwe kabinet onmiddellijk beginnen?
“ Samen met het verhogen van het minimumloon, omdat dit ook de uitkeringen zal vergroten. Ook staatsgepensioneerden zullen meer moeten uitgeven.”
U wilt het minimumloon verhogen naar 16 euro per uur. Begrijp jij de angst van onder andere het MKB? Een loonsverhoging zal hen meer geld kosten.
“Ja, maar het interessante is dat uit onze berekeningen blijkt dat onze economische groei het hoogst is en dat deze de meeste banen creëert. Wij willen, daar wil ik eerlijk in zijn, het afpakken van de rijkste Nederlanders.”
Wie zie jij als de rijkste Nederlandse man?
“Miljonairs natuurlijk. En als je kijkt naar de belastingdruk… Als je leeft van je inkomen uit vermogen, betaal je 28 procent belasting. Als je leeft van inkomen uit werk, betaal je 40 procent. Belastingen. Het is oneerlijk!”
Sommigen hebben misschien jarenlang hard voor hun geld gewerkt.
‘Ja, maar zij zijn ook gebaat bij goed onderwijs, goede kinderopvang en een fatsoenlijke infrastructuur. Bovendien is ons uitgangspunt echt, en daar durf ik voor te staan, sterke schouders die de zwaarste lasten van een land dragen.
‘En als je kijkt naar het feit dat er de afgelopen twintig jaar meer met rijkdom is verdiend dan met werk, dan is er sprake van een scheve stijging. Dat willen we corrigeren. Als je wilt dat alles hetzelfde blijft, moet je dat niet doen. . Ons.”
Je wilt dat bedrijven meer belastingen betalen. Ga je ze niet achterna?
“Nee, daar ben ik helemaal niet bang voor. Het vestigingsklimaat wordt door veel andere zaken bepaald. Ook goed onderwijs, een veilige omgeving, een overheid die zorgt voor kwaliteit en voldoende huisvesting.”
Vindt u het erg als sommige bedrijven Nederland verlaten?
“Kijk, je moet ook eerlijk zijn tegen het bedrijf. Als je veel vervuilt, moet je óf fundamentele veranderingen doorvoeren, óf we hebben je niet meer nodig. Hebben we echt zes raffinaderijen nodig zoals we nu hebben?”
‘Wat ons betreft krijgt de intensieve industrie een…