Dit artikel komt uit het Brabants Dagblad. Op NU.nl verschijnt dagelijks een selectie van de beste artikelen uit kranten en tijdschriften. Daar lees je hier Meer over.
Zij sluiten hun café voor die doelgroep en gaan alleen open voor evenementen. Een zorgelijke ontwikkeling volgens burgemeester Michelle Van Veen. “Het is betreurenswaardig dat ze dit besluit hebben moeten nemen ondanks hun inspanningen om de jongeren op Gamert-Bakel een prettig en veilig recreatiegebied te bieden.”
De burgemeester merkte op dat ‘het gedrag van deze jongeren moeilijk te controleren is’. “Hoewel de politie regelmatig aanwezig was en gesprekken voerde, dwongen dit soort gedrag en drugstesten de eigenaren tot dit trieste besluit.”
Ze kunnen hun geluk niet geloven; Na jarenlang een vaste locatie in het centrum van Gamert te hebben gehad, is Party Cafe Mambo verhuisd naar een grotere ruimte. Na de Coronacrisis hadden Nick en Laura Willems zin om weer aan de slag te gaan. Maar ook de komst van nieuwe jongeren, die vanwege de coronacrisis nog nooit een avondje in de kroeg hebben doorgebracht, brengt problemen met zich mee.
“Er is ineens veel veranderd”, begint Nick zijn verhaal. Waar eerst mensen uit Gamert en omstreken naar het café kwamen, komen nu ook mensen uit andere delen van de wereld. “Daardoor was er minder sociale controle. Het zorgde voor een andere sfeer. En toen kwam er een nieuwe generatie jongeren naar ons café. Een club waarvan een klein deel niet wist wat wandelen was.”
Volgens Willems zijn sommige jongeren verslaafd aan drugs en gedragen ze zich extreem. “Met de nadruk op één onderdeel. We willen niet alle jongeren over één kam scheren. We zien de meest gewelddadige gevechten waarbij tien mensen één persoon aanvallen, of jongeren die betrapt worden op het gebruik van drugs. De beveiliging is vanaf nu verhoogd. We hebben zelfs camerasystemen. En we werken ook met de detectiepoortjes. Maar het heeft geen zin. De bewakers horen de ene doodsvloek na de andere. Geen grenzen meer. Het is een kleine groep die het vernietigt.”
Genoeg is genoeg na nog een avond met zes gevechtsincidenten. Het plezier is weg. Hij keek er nog een paar weken naar, maar het was elk weekend hetzelfde. “Dan vraag je je af: wil je dat? Zo’n avond was voor een kleine club niet meer leuk, maar camera’s checken, op onderzoek gaan, met getuigen praten. Zo moet het niet zijn. Absoluut niet dat we stoppen omdat we aan het kijken zijn.” voor geluk. Goed gedaan. We willen mensen een leuke avond bezorgen. Dat kan niet meer.”
Piet Snijders, bestuurslid van Gemart’s OJC de Bunker en voormalig jeugdwerker in zijn dorp, herkent de problematiek die door mambo-eigenaren wordt aangekaart heel goed. “Het grote probleem is het drinken thuis. Jongeren die uitgaan, stappen vaak halfdronken op de fiets. Daarnaast speelt ook de groepsdynamiek een grote rol. Dit leidt vaak tot onverantwoord wangedrag.”
Zo kwam dit voorjaar op een avond een groep van ongeveer tachtig zeer aangeschoten jongens de bunker binnen. “De kwestie escaleerde meteen. Er werd met flessen gegooid en onze vrijwilligers werden overal mishandeld. Dat kan eigenlijk niet. Het gaat om jongeren die door Corona lang thuis hebben gezeten en niet hebben geleerd hoe ze naar buiten moeten gaan. een sociaal probleem dat al eerder zichtbaar is in de stad, maar nu ook in dorpen.”
Gijs Verhagen, eigenaar van Café Gijs Verhagen aan het Ridderplein in Gemert, kreeg niet te maken met het probleem dat Nick en Laura Willems deed besluiten de handdoek in de ring te gooien. “Onze doelgroep zijn twintigers en dertigers. Bovendien serveren we naast drankjes ook een tussendoortje. En dan doet dit probleem zich niet echt voor. Maar over het algemeen herken ik de trend dat drugs steeds meer geaccepteerd worden. is gericht op excessen en leidt – helaas – tot Mambo’s zaak.
Een woordvoerder van de politie Oost-Brabant zegt in een reactie dat geweldsincidenten in de horeca, zoals bij Gemert, ‘geen uitzondering’ waren. “Ze gebeuren door het hele land.” De politie beschikt niet over statistieken die de veronderstelde toename van het drugsgebruik onder jongeren kunnen onderbouwen.