‘Operationeel hoofdkwartier van Hamas in het Al-Shifa-ziekenhuis’

Israëlische soldaten gaan het Al-Shifa-ziekenhuis binnen en zoeken naar bewijs van het gebouw van waaruit Hamas opereert.  Foto AFP

Israëlische soldaten gaan het Al-Shifa-ziekenhuis binnen en zoeken naar bewijs van het gebouw van waaruit Hamas opereert.Foto AFP

In één kamer vonden Israëlische soldaten militaire uitrusting en oorlogsuitrusting die door Hamas werd gebruikt, zei Israëlische legerwoordvoerder admiraal Daniel Hagari. Elders in het ziekenhuis vonden ze een ‘operationeel hoofdkwartier’ waarvan Hagari zei dat Hamas het ziekenhuis gebruikte voor ‘terroristische doeleinden’. Hamas ontkende woensdag dat het ziekenhuis voor militaire doeleinden werd gebruikt.

Eerder tijdens de operatie, op dinsdagavond, werden vier Hamas-strijders gedood buiten het ziekenhuisterrein, zeiden Israëlische militaire bronnen. Daarna werd er volgens een Israëlische legerwoordvoerder geen geweld gebruikt en was er ‘geen wrijving’ met patiënten, personeel of burgers. Maar het hoofd van de afdeling spoedeisende hulp, Omar Zakout, zei dat burgers die hun toevlucht zochten in het ziekenhuis, werden aangevallen en gevangengenomen door Israëlische soldaten. “De Israëlische soldaten namen de mensen naakt en geblinddoekt mee”, vertelde Zakout aan de nieuwszender Al Jazeera.

De toestand van het ziekenhuis is betreurenswaardig, zegt chirurg Ahmed El Mokhallalati. ‘Stel je een ziekenhuis voor zonder stromend water, waar basishygiëne om naar het toilet te gaan een uitdaging is. Er komt al zes dagen geen eten of drinkwater.’ Niettemin zei El Mokhallalati tegen Reuters dat hij na de inval opgelucht was omdat hij vreesde voor een Israëlisch bombardement.

geen brandstof

Zelfs vóór de Israëlische operatie zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het ziekenhuis niet langer functioneerde vanwege een gebrek aan medicijnen, zuurstof en brandstof. Volgens de WHO had Al-Shifa 633 patiënten en ongeveer 500 personeelsleden, evenals 4.000 burgers die onderdak zochten op het ziekenhuisterrein. Vijf van de 39 premature baby’s stierven omdat het ziekenhuis geen generatorbrandstof meer had, waardoor de couveuses niet meer werkten. Het Israëlische leger zei dat het medische apparatuur, couveuses en babyvoeding naar het ziekenhuis had gebracht. Volgens de WHO liggen er 80 dode lichamen op het ziekenhuisterrein.

leeg beeld

Woensdag waren de omstandigheden op de grond moeilijk te verifiëren omdat ziekenhuizen waren afgesloten, zei WHO-directeur-generaal Tedros Ghebreyesus. ‘We hebben opnieuw het contact met de gezondheidswerkers verbroken. We zijn uiterst bezorgd over de veiligheid van patiënten en personeel”, aldus Ghebreyesus. Hij noemde de Israëlische actie ‘totaal onaanvaardbaar’. Zelfs als Hamas het ziekenhuis voor militaire doeleinden gebruikt, hebben patiënten en artsen recht op bescherming, vindt Ghebreyesus. Martin Griffiths, de VN-hulpchef in de Gazastrook, veroordeelde ook de Israëlische inval. “Ziekenhuizen zijn geen slagvelden”, zei Griffith.

Over door de auteur
Peter Giessen door voor te schrijven D. Voxkrant Over de Europese Unie en internationale samenwerking. Daarvoor was hij correspondent in Frankrijk. Hij is de auteur van verschillende boeken.

De oorlog in de Gazastrook van de afgelopen dagen concentreerde zich op het Al Shifa-ziekenhuis, het grootste in het gebied. Israël zegt dat het zeker is dat zich onder het ziekenhuis een Hamas-hoofdkwartier bevindt, dat toegang biedt tot het complexe tunnelsysteem van de Gazastrook. Woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, bevestigde deze informatie. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst gebruikt Hamas het ziekenhuis om wapens op te slaan en gijzelaars vast te houden in tunnels onder het Al-Shifa-complex.

Spanningen tussen Israël en bondgenoten

De ziekenhuisblokkade verhoogt de spanningen tussen Israël en zijn westerse bondgenoten, die Israël hebben opgeroepen meer terughoudendheid te betrachten als reactie op de terreuraanslagen van 7 oktober. De Amerikaanse president Joe Biden zei deze week dat ziekenhuizen beveiligd moeten worden. De VS wilden niet dat het ziekenhuis vanuit de lucht werd gebombardeerd. Kirby zei dat de Verenigde Staten “vuurwapenoorlogen willen zien in ziekenhuizen waar onschuldige, hulpeloze en zieke mensen medische zorg proberen te krijgen.” Hij ontkende dat de VS toestemming hadden gegeven voor de inval in het Al Shifa-ziekenhuis. Kirby zei dat de VS nooit preventief ingrijpen in de strategische beslissingen van het Israëlische leger.

Als het Israëlische leger het hele Al Shifa-complex in beslag neemt, is het bereid een staakt-het-vuren te overwegen, zei…

See also  Een avondje naar de bioscoop vraagt ​​om meer vlees. Hoe is dat gebeurt?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *