Dit artikel komt uit AD. Op NU.nl verschijnt dagelijks een selectie van de beste artikelen uit kranten en tijdschriften. Daar lees je hier Meer over.
De staat is door bijna honderd adoptanten beschuldigd van misbruik. Tot nu toe zijn er vijf civiele zaken ingediend. In twee zaken – Patrick Noordoven (Brazilië) en Delaney Butink (Sri Lanka) – hebben rechters de staat veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding voor illegale handelingen.
De staat ging in beroep en cassatie in. Ondanks een vernietigend onderzoeksrapport over misstanden en excuses, blijft de staat hard optreden tegen adoptanten, zeggen belangengroepen en experts. Zo wacht het ministerie al sinds de zomer op het vrijgeven van 700 officiële documenten die Noordhoven moet aanleveren, terwijl het hoger beroep al over drie maanden loopt.
“Training maakt deel uit van de strategie van de staat”, zegt Ina Hutt, voormalig directeur van het Coördinatiecentrum voor Wereldkinderen en Mensenhandel (COMENSHA). “Er is zo’n flagrant misbruik en illegale adoptie geweest dat je niemand kunt aanklagen. Het veroorzaakt onzekerheid en emotionele schade.”
Hoewel geadopteerden emotioneel en financieel lijden onder deze procedures, die hen al tienduizenden euro’s hebben gekost, heeft de staat de afgelopen vijf jaar zeker 610.000 euro uitgegeven aan de nationale advocaat voor adoptiezaken. Aan de activiteiten van Noordven en Bootink werd ongeveer een half miljoen uitgegeven.
Rene Hawksbergen, emeritus hoogleraar adoptie, noemde de stap van de staat ‘absurd’. “Het is stom en triest dat ze in zulke situaties niet zeggen: we zaten fout, hoe gaan we dat oplossen. De juridische kracht mag geen rol spelen, want dan is de staat veel sterker dan de afnemers.”
Defence for Children en het International Child Development Initiative roepen de staat ook op om de zaak te laten vallen, net als de meeste oppositie in het Huis van Afgevaardigden. Agentschappen eisen een vergoeding voor de juridische kosten van adoptanten. “De identiteit en de informatierechten van ouders zijn aangetast”, zegt Mirzam Blak, directeur van Defense for Children. “Staatsverplichtingen voortvloeiend uit door Nederland ondertekende mensenrechtenverdragen.”
Illegaal geadopteerde Patrick Noordhoven klopte in 2010 aan bij de Nederlandse consul in São Paulo. Hij vroeg consulaire hulp bij het lokaliseren van zijn biologische familie in Brazilië. “Ik werd geduwd en afgesneden. Mijn verzoek werd afgewezen.”
Dertien jaar later liet de Nederlandse staat hem opnieuw in de kou staan. Noordhoven riep demissionair minister Frank Wierwind (D66, Rechtsbescherming) op om het beroep in te trekken en af te handelen in zijn verantwoordingsprocedure. Zijn pleidooi was aan dovemansoren gericht.
Noordhoven zocht jarenlang tevergeefs naar de waarheid rond zijn adoptie. Hij werd kort na zijn geboorte in 1980 uit een ziekenhuis in São Paulo gestolen en aan een Nederlands echtpaar gegeven, dat hem met vervalste documenten uit Brazilië had gehaald.
Ten eerste heeft ze met succes haar adoptieouders aangeklaagd wegens het achterhouden van informatie. Twee jaar geleden veroordeelde de rechtbank Noordhoven ook tot het betalen van een schadevergoeding. Het was de eerste keer dat een adoptiestaat werd aangeklaagd in een grootschalig Braziliaans adoptieschandaal, en de eerste keer dat de staat de adoptiezaak verloor.
De staat ging in beroep. In de docuseries van afgelopen september Dr. Whirwind Chinese afhaalmaaltijd Dat hij de adoptanten een persoonlijke toelichting geeft op de beroepsgronden of cassatie. Noordhoven: “De minister zei dat hij mij op de hoogte had gesteld, maar ik heb nooit iets van hem gehoord.” De Tweede Kamer werd niet geïnformeerd.
Uit officiële documenten verkregen zeven jaar nadat Noordhoven om consulaire bijstand had verzocht, blijkt dat Nederlandse diplomaten betrokken waren bij illegale adopties. Dit werd bevestigd door een commissie onder leiding van Tjibbe Joustra, die in opdracht van het kabinet onderzoek deed naar de documenten. De commissie concludeerde in februari 2021 dat corruptie, kinderhandel, documentfraude en…