Dit artikel komt uit AD. Op NU.nl verschijnt dagelijks een selectie van de beste artikelen uit kranten en tijdschriften. Daar lees je hier Meer over.
Een kleine groep medewerkers, waaronder drie vrouwen, organiseerde na het werk verschillende seksfeesten, zo blijkt uit de Franstalige krant Sudinfo. Een dertigjarige vrouw uit een gemeente in de provincie Luik blijkt eveneens gemeenteraadslid te zijn.
Hiertoe behoren onder meer orgieën, waarbij elke deelnemer een lot trekt om te bepalen wie seks met wie zal hebben. Een medewerker genaamd P. organiseerde een orgie in zijn jacuzzi waarbij elke deelnemer een kleurrijke armband ontving.
S. Een genoemde vrouw had naar verluidt regelmatig seks gehad binnen de gevangenismuren. Eén directeur – die de leiding had over een blok van de gevangenis – ‘leende’ hem zelfs zijn kantoor zodat hij zijn seksuele verlangens aan collega’s kon onthullen.
Opvallend: het betreffende kantoor wordt gedeeld met andere collega’s, waarbij een transparante deur de twee ruimtes scheidt. “Hij is een seksverslaafde”, zegt een anonieme bron Sudinfo. “Om zes uur ‘s ochtends kondigde hij aan dat hij niet kon werken totdat hij seks had gehad.”
De vrouwelijke collega heeft al een wenkbrauw opgetrokken bij haar benoeming. Voordat hij in de vrouwengevangenis kwam werken, zou hij volgens sommige collega’s een regelmatige bezoeker zijn geweest, op voorwaarde van anonimiteit. Zijn broer zat daar in hechtenis op beschuldiging van moord. “Hij was erg arrogant tegenover de bewakers die de bezoekruimte bewaakten. Zijn benoeming in de gevangenis kwam als een donderslag bij heldere hemel, vooral omdat hij een jaar inspecteur was geweest en van de ene op de andere dag collega werd.”
Zijn broer is nu overgebracht naar de Hui-gevangenis. De vrouw in kwestie, S., werd overgeplaatst naar de vrouwenafdeling om ‘haar seksuele verlangen te stillen’ S. Luik is geen onbekende in de provincie. De dertigjarige vrouw is al jaren gemeenteraadslid voor Defi in de gemeente Anse. Zowel de vrouw in kwestie als de teamleden weigerden commentaar te geven aan Franstalige media.
François de Smet, de nationale voorzitter van Defy, verwoordde het kort en bondig. “De betrokkene zal worden gehoord over de juistheid van de aantijgingen tegen hem”, legde hij uit. “In de tussentijd zullen we geen commentaar geven.” Ondertussen kon de burgemeester van Ans met hem praten. “Ik sprak hem gisteren aan de telefoon en hij ontkende de beschuldigingen”, zei de burgemeester, die volhield dat het een persoonlijke kwestie was “die niet thuishoort in de politiek.”
De Belgische politievoorzitter Danny Delbert reageerde kritisch. “Deze mensen moeten op staande voet worden ontslagen. De gevangenisdirectie zegt nu dat er procedures worden gevolgd, maar uiteindelijk worden deze mensen overgeplaatst naar een andere afdeling of gevangenis waar ze het allemaal weer gaan doen. Door hun gedrag bezoedelen ze het imago van andere burgers. Dienaren die goede werken zijn.”
Delbert zette ook vraagtekens bij de opleiding die het gevangenispersoneel krijgt. “Mensen worden snel en willekeurig aangenomen, soms zelfs zonder training. Maar ongeacht deze training zijn ze afhankelijk van managers die hen voortdurend herinneren aan de basisregels. Er is gebrek aan toezicht. En omdat ze weten dat ze geen risico lopen zich kandidaat stellen voor ontslag, dit soort gedrag herhaalt zich gewoon.”
Volgens Sudinfo Er loopt een tuchtprocedure tegen S. Andere agenten moeten nog worden ondervraagd door de gevangenisdirectie.