Dit artikel komt uit Het Parool. Op NU.nl verschijnt dagelijks een selectie van de beste artikelen uit kranten en tijdschriften. Daar lees je hier Meer over.
Uit statistieken van het Jeugdfonds Sport en Cultuur Amsterdam blijkt dat het aantal aanvragen naar Amsterdam tot 1 november 2023 met 20 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Jeugdfonds ontving vervolgens bijna negenduizend aanvragen om sport- of muzieklessen voor kinderen te bekostigen. Dit jaar staan er al zo’n 11.000 aanvragen bij de balie.
“Deze week hebben we de cijfers van vorig jaar al overtroffen”, zegt Levi Heymans, directeur van het Jeugdfonds Sport en Cultuur Amsterdam. Nog nooit had hij dit jaar zoveel aanmeldingen gezien. Volgens hem is de vraag naar financiële hulp toegenomen als gevolg van de hoge inflatie en de stijgende brandstofprijzen.
Dat merkt niet alleen het Jeugdfonds: ook van organisaties als Stichting Leerjeld Amsterdam en het Armoedefonds stromen de aanvragen binnen voor hulp bij de aanschaf van bijvoorbeeld fietsen en schoolbenodigdheden als schriften en laptops.
Volgens Heymans melden niet alleen de armste Amsterdammers zich aan bij het fonds, maar ook mensen met een gemiddeld of lager middeninkomen.
Amsterdammers met een Stadspas, die door de gemeente wordt uitgegeven op basis van inkomen en vermogen, komen in ieder geval in aanmerking voor financiële ondersteuning uit het Jeugdfonds voor Sport en Cultuur. Ook mensen zonder Stadspas kunnen ondersteuning krijgen, als ze aan bepaalde criteria voldoen. Heymans: “Je hebt het dan over mensen met schulden, die plotseling hun baan verliezen, maar ook over vluchtelingen bijvoorbeeld.”
Elfduizend aanvragen per november omvatten ruim vierduizend verzoeken om kinderen te leren zwemmen; Meer dan heel 2022 (3500 aanvragen). Heymans verwacht eind dit jaar zo’n 5.000 aanvragen voor zwemlessen te hebben.
“Elke ouder wil ‘zwemveiligheid’ voor zijn kind. In Amsterdam is dat zo Je hoeft geen dure zwemlessen te volgen, die duurder zijn geworden door de stijgende energieprijzen. Als je drie kinderen hebt – en je geeft per kind gemiddeld duizend euro uit aan A- en B-diploma’s – is dat voor veel ouders niet betaalbaar.”
Voor gezinnen in financiële nood behoren diplomazwemmen, sport- en muzieklessen tot de eerste zaken die moeten worden afgelast, aldus Heymans. “Beweging en vrije meningsuiting zijn echter cruciaal voor de gezondheid van het kind.”
Ook is er een sterke stijging te zien in het aantal aanvragen voor bijdragen van sportclubs aan het Jeugdfonds. Per 1 november heeft zij 5.100 aanvragen verwerkt, vergeleken met 4.400 aanvragen in 2022. Heymans verwacht in 2023 op 6.500 aanvragen uit te komen, aanzienlijk meer dan vorig jaar (5.700).
Maar terwijl de aanvragen voor sportbijdragen en zwemlessen snel toenemen, is het aantal aanvragen voor culturele activiteiten (1800) vrijwel gelijk gebleven aan vorig jaar (1750). “Sporten is makkelijk en iedereen kent ze, creatieve lessen zijn minder veeleisend. Maar wij vinden dat ieder kind moet kunnen boksen en muziekles moet kunnen volgen.”
Heymans vroeg daarom Amsterdammers om financiële problemen te melden bij het Jeugdfonds Amsterdam, dat grotendeels afhankelijk is van gemeentelijke subsidies. “Er is nog ruimte voor meer aanvragen. Niet ieder kind in onze doelgroep (waaronder zo’n dertigduizend kinderen, red.) wil sporten of muziekles volgen, maar wij willen ze die kans wel geven. Het is niet zo dat ons budget nooit is van toepassing, maar we willen dat gezinnen naar ons toe komen.”