Dit artikel komt uit AD Utrechts Nieuwsblad. Op NU.nl verschijnt dagelijks een selectie van de beste artikelen uit kranten en tijdschriften. Daar lees je hier Meer over.
Toen Michelle van Sommeren (23) aanklopte bij de kamer van mevrouw Vonk in woonzorgcentrum de Bijnkershoek, werd zij hartelijk begroet. ‘Vorige week zijn we samen gaan wandelen in het winkelcentrum,’ zei Michelle. “Het was geweldig”, bevestigde mevrouw Vonk glimlachend. Volgende week wordt hij 94, maar gaat nog steeds graag op pad in een rolstoel. ‘Het brengt je ergens.’
Uitjes met bewoners worden mogelijk gemaakt door de inzet van KLM-medewerkers van het woonzorgcentrum. Zoals stewardess Michelle, die vanwege lichamelijke klachten tijdelijk niet voor KLM kan werken “Hier kan ik stilaan mijn werkuren weer opbouwen. En dat is erg prettig.”
De samenwerking tussen zorgbedrijf AxionContinu en de luchtvaartmaatschappij kwam in september vorig jaar tot stand. Woonzorgcentra in Amsterdam en Rotterdam deden eerder mee aan de proef. Meraud Kelder coördineert het cabinepersoneel dat tijdelijk in de zorg werkzaam is. In Utrecht werken ongeveer 25 medewerkers.
Voor het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappijen wordt afwezigheid wegens ziekte verwacht. “Zolang je lichaam meewerkt, kan het”, zegt Kelder, die 24 jaar ervaring heeft als stewardess. “Maar als je last hebt van je rug, schouders of benen, kun je minder snel naar je werk. Bovendien kun je niet zomaar naar huis als je je ziek voelt.” Hij vindt het dus belangrijk dat werknemers rustig aan hun werk kunnen bouwen.
“Het is een uitdaging voor KLM om gereïntegreerde mensen weer aan het werk te krijgen”, zegt Kelder. “Vaak betreft het mensen die afhaken vanwege lichamelijke klachten en soms vanwege een burn-out of langdurige covid. Maar vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven of een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan, kunnen niet altijd naar het werk vliegen.” Als deze mensen hun werk geleidelijk weer willen opbouwen, is een vliegtuig daar niet geschikt voor. “Je kunt niet zomaar een paar uur rijden, je moet de vlucht afmaken. Maar veelplegers zijn daar vaak niet toe in staat.”
‘Het is een stuk stiller dan werken in een vliegtuig,’ beaamde Michelle. Ze houdt van bakken en doet het zo vaak graag met ouderen. “Er is bijvoorbeeld een dame met Alzheimer die zich bijna niets herinnert. Maar ze weet nog dat ze als kind dol was op bakken. Dat doe ik met haar.”
Het werken met ouderen met dementie vindt hij een uitdaging. “Dat heb ik nog nooit eerder gedaan. Ik weet niet altijd wat ik moet zeggen. Maar ik heb geleerd om niets persoonlijk op te vatten.” Michelle is blij met de cursus dementie die KLM-medewerkers volgende week krijgen. “Dan leer ik hoe ik ermee om moet gaan.”
KLM-medewerkers doen dingen waar zorgmedewerkers geen tijd voor hebben, zegt Kelder. Mevrouw Vonk was het daarmee eens. “Dankzij hun hulp ga ik nu vaker de deur uit, daar hadden de zorgmedewerkers geen tijd voor. Nu hebben we meer afleiding.” Hij vergezelde regelmatig KLM-medewerkers, in de zomer naar het park en in de winter naar het winkelcentrum. ‘Je moet een doel in je leven hebben. Het kan binnen een dag voorbij zijn.’
Kelder noemt de samenwerking een ‘win-winsituatie’. “Wij selecteren cabinepersoneel op klantgerichtheid en stressbestendigheid. Dat zijn eigenschappen die ook in de zorg heel goed van pas komen.” Volgens de coördinator draagt het werk in de zorg ook bij aan het herstel van werknemers. “Dit komt omdat medewerkers het werk als betekenisvol ervaren.”
Michelle is ‘heel dankbaar’ om in de zorg te werken. “Je vormt een band met de bewoners. Er was bijvoorbeeld een vrouw met Alzheimer die altijd vergat wie ik was. Maar toen ik vorige week terugkwam van vakantie, herkende ze mij. Dat vond ik heel bijzonder.”