Transformatie en impact van ‘Vandag Inside’

Bijna dagelijks trekken Johan Derksen, Wilfred Zini en René van der Gijep een miljoen bezoekers; Bijna alle partijleiders doen eraan mee. Kan een zelfbenoemde politicus meer stemmen tellen in een voetbalkantine?

Alex Majoreau

Het was 29 september 2008 toen Johan Dirksen, René van der Gijop en Wilfred Gini in een kille RTL-studio zaten om een ​​uur lang te praten over het maandagavondvoetbalnieuws. Segregatie van rollen Voetbal is internationaal Vanaf de eerste uitzending is het duidelijk: Genie is de gemene presentator, Dirksen is een serieuze journalist met onverklaarbare meningen en Van der Gijop zorgt voor de lach met zijn onberispelijke analyse.

De kijkcijfers in de eerste maanden zijn niet fantastisch, maar voldoende om het programma levend te houden. In de jaren daarna groeide het succes gestaag: compromisloze discussies over voetbal – met allerlei wisselende programmatitels, maar altijd gebaseerd op hetzelfde trio – werden steeds populairder en wonnen in 2011 zelfs de Gouden Televisiering. De mix van platte kantinehumor, voetbalanalyse en charismatische vaste gasten als Wim Kieft en Jan Boskamp werkt: het programma bereikte door de jaren heen een trouwe groep van honderdduizenden kijkers op RTL 7 en later op Veronika. YouTube-compilaties van het programma worden soms miljoenen keren bekeken.

Over door de auteur
Alex Majereau schrijft voor D. Voxkrant Over films en televisie. Hij is eens in de vijf weken tv-criticus.

Dagelijkse talkshow

Het is een echte succesformule, maar in 2021 besloot Dirksen dat hij genoeg had van het kletsen over voetbal. ‘De Schnorr’ biedt de rest de keuze: óf hij doet een dagelijkse talkshow met Genie en van der Gijp die veel meer is dan voetbal, óf hij gaat met pensioen. Ginny en van der Gjeop zijn niet geïnteresseerd, maar geven Dirksen zijn zin. Na een korte tijd als VI vandaag De basis is gelegd vandaag binnen, een bijna een uur durende dagelijkse talkshow op SBS 6, waarin alle denkbare onderwerpen aan bod komen. Voetbal is een bijzaak geworden. Dirksen heeft gelijk. Uiteraard gingen na de verandering de kijkcijfers de pan uit en was het bijna uniek vandaag binnen Trekt minder dan een miljoen bezoekers.

De zich ontwikkelende voetbaltalkshow is inmiddels de meest bekeken talkshow van Nederland; Gini, Dirksen en van der Gijop werden de belangrijkste televisievertegenwoordigers van de Nederlandse onderbuik. Over de rechtsback van PSV wordt zelden gesproken: de talkshow biedt een kleurrijke mix van humoristische anekdotes, vieze filmpjes en volop maatschappijkritiek en politiek commentaar. Vooral Dirksen voelt zich erg thuis in het nieuwe format, nu hij dagelijks kan optreden tegen ‘Wook Community’, ‘Mrs Kag’ en ‘Climate Nut’.

Null Image Olivier Heiligers

Foto door Olivier Heiligers

Politiek is het nieuwe voetbal

Er is politiek vandaag binnen is het nieuwe voetbal geworden, waarin het idioom van de platte (voetbal)kroeganalyse moeiteloos is verwerkt. Zo is PvdA-leider Frans Timmermans een ‘ineffectief’ of ‘demagoog’, Henri Bontenbaal een ‘hervormd actievoerder die deuren open trapt’ en Rob Jetten een ‘no-nonsense politicus’. Toen Mark Rutte zich kandidaat stelde voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2023, vergeleek Van der Guijop hem met Real Madrid-aanvaller Karim Benzema, ‘maar met minder tegenstand’. VI Nog steeds in de kern VIMaar met verschillende gespreksonderwerpen.

Kijksucces wordt ook in Den Haag steeds meer merkbaar. Prominente politici vinden steeds vaker hun weg naar de Hilversumse studio, al wacht hen vrijwel altijd een verrassing. Hugo de Jong krijgt te maken met een seksvideo die zelfs zanger Gerard Joling te veel is, Mark Rutte krijgt een helm met een gigantische dildo en Caroline van der Plas wordt door Dirksen voor een ‘domme vrouw’ uitgemaakt als ze een ongemakkelijke toespraak houdt. het interview

Dat weerhoudt politici er niet van om de voormalige voetbalkantine te bezoeken, want in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen doen deze week vrijwel alle prominente partijleiders mee: Frans Timmermans, Rob Jeten, Dylan Yesilgosz en Geert Wilders.

Veel nieuwe aandacht

Sam Hagens, politiek verslaggever Het hart van Nederland en vaste bargast VI Om politieke ontwikkelingen te verklaren, begrijpen we waarom. ‘Er is nauwelijks een team dat niet heeft geprobeerd via mij aan tafel te komen, ook al ben ik daar niet mee bezig. Teams zien vooral kansen VIStudio, want als je je mannetje staat, kan het je echt veel nieuwe aandacht opleveren. Het is zeker een beetje riskant vanwege de positie van politici als Timmermans of Jetten. Politici van de PVV en VVD voelen zich daar prettiger,…

See also  Het kabinet heeft de krimp van Schiphol opgeschort onder druk van Washington en Brussel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *