Dit artikel komt uit Tubantia. Op NU.nl verschijnt dagelijks een selectie van de beste artikelen uit kranten en tijdschriften. Daar lees je hier Meer over.
De mogelijkheid tot turboliquidatie is ruim dertig jaar geleden gecreëerd om curatoren te beschermen tegen uitzichtloze faillissementen. Hopeloos in de zin dat er geen bezittingen meer te verdelen zijn onder de schuldeisers, terwijl de curatoren veel tijd hebben besteed aan de afwikkeling.
Turbo Liquidatie is in het leven geroepen als alternatief voor een faillissement met een leegstaand landgoed. Toen de aandeelhouders ontdekten dat de kassa van de BV leeg was en er geen bezittingen meer waren, hoefden de aandeelhouders alleen maar tot ontbinding te besluiten. Na het invullen van een formulier op de website van de Kamer van Koophandel bestaat de organisatie niet meer.
Schuldeisers bleven met lege handen achter. Ze konden niet verifiëren of de laatste uitbetaling van geld door het debiteurenbedrijf en de opbrengst uit de verkoop van de laatste goederen op de juiste wijze waren gedaan. Sommige schuldeisers kunnen een uitkering ontvangen. Bij faillissement doet de rechtbank benoemde curator onderzoek, maar bij turboliquidatie is geen controle mogelijk.
Schuldeisers kunnen nog steeds het faillissement van een turbo-geliquideerd bedrijf aanvragen, maar moeten nog steeds bewijzen waarom zij denken dat er nog activa waren. “Er is door de jaren heen veel misbruik gemaakt van turboliquidatie”, zegt Freerk Blaker, advocaat bij Daniels Huisman Advocaten in Almelo, die regelmatig als curator optreedt in faillissementszaken.
“Een bedrijf kan bijvoorbeeld een grote voorraad producten opkopen en deze doorverkopen. Voordat de gekochte producten worden afgerekend, wordt de omzet stopgezet, waardoor er geen bezittingen meer zijn. Dan is een turbo-liquidatie een fluitje van een cent. : Kamer van Koophandel Stop met registreren en je bent klaar.”
Een bedrijf dat zijn activiteiten staakt vanwege een turboliquidatie moet vanaf woensdag een eindbalans opmaken en vastleggen, met een verklaring waarom er geen activa meer op de balans staan. De onderneming moet inzichten aanleveren, waaronder jaarrekeningen. Mutaties in bezittingen uit voorgaande jaren kunnen dan beter worden gevolgd. Schuldeisers kunnen turboliquidaties nu gemakkelijker voor de rechter aanvechten. Het is ook gemakkelijk om managers de schuld te geven van ongepast management.
Jeroen Veenstra, eigenaar van installatiebedrijf Velo van der Bij in Enschede, kreeg drie jaar geleden te maken met een Turbo-liquidatie. “We hebben toen verschillende klussen gedaan voor Puur, een klein bouwbedrijf en interieurontwerper. Toen de rekening de 40.000 euro bereikte, vertelde de eigenaar mij over de turboliquidatie van Puur. Ik was verrast. Uw bedrijf sluiten, dat wist ik niet. Het kon ‘Maar hij zal ons betalen. Er kwam niets van terecht. Hij is inmiddels een nieuwbouwbedrijf gestart.”
Venstra gaf niet op. Via zijn advocaat Arjen Huisman stelde hij de PUR-directeur persoonlijk aansprakelijk voor de schade van 40.000 euro. “We hebben de eerste zaak gewonnen, maar hij ging in beroep.”
In 2022 werden in Nederland ruim 900 rechtspersonen per week turboliquideerd en werd een groot aantal crediteuren zwaar getroffen. Frirk Blecker: “Uit onderzoek blijkt dat 30 procent van de faillissementen waarschijnlijk verband houdt met strafbare feiten en/of onrechtmatige nalatigheid, wat neerkomt op een gemiddeld verlies van zo’n 300.000 euro per faillissement. Bij zeker 20 procent van de turboliquidaties blijven schuldeisers achter. Als je ongeveer 45.000 schat. Combineer deze cijfers met het aantal turboliquidaties, dan zou dat betekenen dat het totale verlies door turboliquidaties vorig jaar 2,7 miljard euro bedroeg.”
Daniels Huisman Advocaten creëerde de website Turbocheck.nl waarop crediteuren met slechts een paar muisklikken voor 99 euro hun rechtspositie kunnen beoordelen na een turbo-geliquideerde rechtspersoon. Crediteuren krijgen een overzicht dat inzicht geeft of de bestuurders van de turbogeliquideerde rechtspersoon aan hun wettelijke verplichtingen hebben voldaan. Daarnaast worden crediteuren geïnformeerd over mogelijke vervolgacties die zij kunnen ondernemen tegen de bestuurder(s) van de turbogeliquideerde vennootschap.