Dit artikel is afkomstig van PZC. Op NU.nl verschijnt dagelijks een selectie van de beste artikelen uit kranten en tijdschriften. Daar lees je hier Meer over.
Als jonge vrouw uit Afrika kom je naar Nederland om te werken, maar beland je in Middelburg in de illegale prostitutie. Minderjarigen zonder paspoort, daklozen en werklozen worden op onmenselijke wijze uitgebuit in zijn ‘werk’ of gestuurd om te bedelen. Ook in Middelburg. Het trieste verhaal achter de kille statistieken over mensenhandel en uitbuiting.
Laten we die statistieken eens bekijken: In 2022 zijn er 63 signalen van mensenhandel gemeld bij Zorg en Veiligheidshuis. In de gemeente Middelburg waren er elf indicatoren van seksuele uitbuiting, nog één van arbeidsuitbuiting en drie indicatoren van criminele uitbuiting en bedelarij.
Bruno Vanasche is directeur van Zorg- en Veiligheidshuis Zeeland, een regionaal samenwerkingsverband op het gebied van justitie, zorg, welzijn en veiligheid. Het doel is niet alleen het voorkomen en terugdringen van criminaliteit, maar ook het verzorgen van slachtoffers. Ook Zeeuwse gemeenten hebben het Zeeuws Meldpunt Bezorgd Gedrag geïmplementeerd. “Koude statistieken over mensenhandel zeggen eigenlijk niets. Elf keer seksuele uitbuiting of drie keer arbeidsuitbuiting en bedelarij in Middelburg vorig jaar, wat zegt dat? Voor de duidelijkheid, er zijn vele vormen en soorten. Het is heel moeilijk voor te stellen en dan omgaan met. Omdat er niet alleen slachtoffers zijn, maar ook criminelen. En omgekeerd, slachtoffers die criminelen zijn of criminelen die slachtoffers zijn.’
“We zien dat immigratie een rol speelt. Vrouwen uit Afrika en Oostbloklanden worden bijvoorbeeld gelokt door werkbeloftes en komen hier in de illegale prostitutie terecht. Maar er zijn ook vriendjes die jonge meisjes tot prostitutie aanzetten. In alle gevallen is er sprake van een afhankelijkheidspositie. Gezag. Relaties. Het gaat om kwetsbare mensen in situaties die voor hen uitzichtloos zijn. Soms dakloos, werkloos of zonder paspoort. De bestrijding van mensenhandel is complex. De georganiseerde misdaad zit er vaak achter. Het raakt niet alleen het einde van onze samenleving. land, maar het begin ergens in een ander land.’
Ook in Middelburg is er dus sprake van uitbuiting in verschillende vormen, zo blijkt uit de statistieken. Maar niet alleen in de hoofdstad van Zeeland. “Ja, het gebeurt zeker overal. Gemeenten die zeggen ‘ons overkomt het niet…’ Nee, dat is niet echt waar”, stelt Vanashe. Hij heeft nog steeds niet alle Zeeuwse statistieken om te vergelijken. In 2022 zijn in totaal 63 signalen van mensenhandel gemeld bij de Coördinator Mensenhandel van Zorg en Veiligheidshuis. Hiervan waren zeven minderjarigen betrokken, vijf tussen de 18 en 23 jaar en drie tussen de 24 en 24 jaar.
Deze cijfers waren aanleiding voor het raadsteam van SGP Middelburg om vragen te stellen aan burgemeester en wethouders over de situatie in Middelburg.
Middelburgs wethouder Willemien Trunniet, tevens bestuurslid van Zorg en Veiligheidshuis: “Helaas gebeurt het hier ook, maar ook in de kleinste gemeenten”, is hij het met VanAsch eens. “We proberen onze ambtenaren, onder meer op de Middelburgse Academie, op te leiden om de signalen van misbruik te leren herkennen. Er komt bijvoorbeeld iemand aan de balie en vraagt om meerdere paspoorten. Wat zit hierachter? Niemand krijgt echter een ander. iemands paspoort, maar toch.”
En ja, ook in Middelburg komt bedelen voor, weet TruerNet. “We hebben het niet over straatkrantenverkopers, maar over de arme jongen die wordt gestuurd om te bedelen.”