Zonnepanelen waren vele dagen niet beschikbaar. Maar voorlopig is die tijd voorbij. Verkopers zien minder interesse, installateurs krijgen weinig bestellingen en fabrikanten verlagen hun prijzen zodat ze toch iets kunnen verkopen.
Huiseigenaren kopen geen panelen meer omdat deze minder winstgevend zijn geworden. En onzekerheid over de verrekeningsregeling speelt daarbij een belangrijke rol, denkt Martin Visser, docent energietransities aan de Hanzehogeschool Groningen.
Met dit systeem kunt u de elektriciteit die u tijdens de zomermaanden opwekt, compenseren en tijdens de donkere maanden terugleveren aan het elektriciteitsnet. Maar het plan zal waarschijnlijk vanaf 2025 worden afgebouwd, waarbij alleen de Senaat het kan tegenhouden.
“Je bent onlangs begonnen met het betalen van extra vergoedingen aan een aantal energieleveranciers om die elektriciteit terug te leveren”, zei Visser.
Daarnaast zijn de gasprijzen ook veel lager dan vorig jaar. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw aankoop van zonnepanelen terugverdient. Vakbonden luiden nu de noodklok.
Bedrijven die bijvoorbeeld veel panelen op hun dak willen plaatsen, hebben te maken met een ander probleem. Het elektriciteitsnet is vol, waardoor er weinig ruimte is voor nieuwe aansluitingen. Bedrijven komen daardoor in de rij te staan en moeten geduld hebben tot er plek is. Een probleem dat waarschijnlijk nog lang zal voortduren. De beperkingen kunnen voor sommige nieuwbouwprojecten, zoals in Almere, problemen opleveren.
De laatste tijd zijn er ook regelmatig problemen bij de bouw van windparken. Zo verliet Vattenfall deze zomer een Brits project omdat de kosten te hoog waren geworden.
Daarnaast besloot de grootste windparkbouwer ter wereld, het Deense Ørsted, twee projecten in de Verenigde Staten te sluiten en trok zich enkele dagen geleden terug uit een gepland windpark in Noorse wateren. Het kostte het bedrijf miljarden euro’s. CEO Mads Knipper geeft toe dat hij fouten maakt, vooral bij het beleggen in Amerikaanse parken. “We zullen hiervan leren voor toekomstige projecten.”
Bij Siemens Games is het nog erger. Het bedrijf zat in zulke financiële problemen dat moederbedrijf Siemens Energy deze week door de Duitse staat moest worden gered. Samen met de bank en de overkoepelende Siemens-groep gaven ze zo’n 12 miljard euro uit om het faillissement van Siemens Energy te voorkomen.
Volgens Visser zijn bedrijven de afgelopen jaren in de problemen gekomen doordat de kosten van windparken zijn gestegen. “De verwachting was dat de kosten juist zouden dalen. Bedrijven gingen daar bij het tekenen van contracten ook van uit”, legt Visser uit. “Maar het tegenovergestelde gebeurde.”
Dit komt omdat materialen duurder zijn geworden. Ook de rente steeg, waardoor het lenen van geld duurder werd. En dan zijn er leveringsproblemen. Als gevolg hiervan hebben bedrijven geen andere keuze dan projecten stop te zetten, ook al kosten ze veel geld.
Ondanks de problemen denkt Visser niet dat de duurzaamheid snel zal stagneren. ‘Het wordt veel duurder. Daar heb je onlangs een voorbeeld van gezien. Toen maakte de regering duidelijk dat de behoefte aan kabels om elektriciteit van windmolenparken op de Noordzee naar het land te transporteren miljarden meer zou gaan kosten. kosten“
Hij denkt ook dat windprojecten die in het buitenland zijn gesloten, zullen worden afgebouwd, maar tegen hogere kosten.
Visser kijkt ook naar de toekomst van zonnepanelen. “De terugverdientijd is nu wat langer, bijvoorbeeld tien jaar in plaats van zeven jaar. Maar het levert je toch wat op.”