Dit artikel komt uit Tubantia. Op NU.nl verschijnt dagelijks een selectie van de beste artikelen uit kranten en tijdschriften. Daar lees je hier Meer over.
Terugkeer op zaterdag 23 september. Tufan heeft zwemles gevolgd met de andere kinderen en staat nog steeds bij het zwembad. Hij speelt nog steeds met een andere jongen. Hij doet het eigenlijk na elke zwemles. Hij zinkt in het water. Op dat moment is een zwembadmedewerker bezig met het verstellen van de beweegbare bodem. En dan gaat het mis. huilt de storm.
Ruim anderhalve maand later opende de storm zelf de voordeur van Glannerbruggs huis. Hij loopt weer, hoewel hij nog steeds erg radeloos is van het ongeval. Fysiek, maar ook mentaal. Samen met zijn ouders Bahar Gun (37) en Hussain Aygun (44) herinnert hij zich het moment dat hij vast kwam te zitten in het zwembad. Tufan zei: ‘Plots zat mijn been vast. “Ik voelde op dat moment eigenlijk niets, maar begon meteen te schreeuwen.”
Het duurde een tijdje voordat iemand merkte dat er iets mis was. De pijn komt zodra de storm loslaat. “Het is dat onze zoon er niet verlegen voor was”, zegt Bahar. “Op dat moment zijn er ook kinderen die schreeuwen. Na zo hard geschreeuw merkt de zwembadmedewerker dat het been van Tofan vastzit aan de bodem.”
Pater Hussain was op het moment van het ongeval in het zwembad. Hij wachtte tot Tufan de kleedkamer bereikte. Eén voor één kwamen de kinderen ernaartoe, maar Tufan ontbrak. En toen hoorde hij zijn kind schreeuwen. “Ik besefte pas wat er aan de hand was toen het te laat was.”
Hij weegt zijn woorden zorgvuldig af. Toen haar zoon eenmaal uit bad kwam, gingen de zaken snel. De ambulance stond klaar, maar Tufan werd door zijn vader naar het ziekenhuis in Enschede gebracht. “Op advies van het ambulancepersoneel, omdat hij in complete shock was.” Bahar, ver van het zwembad, kreeg een telefoontje. “Maar ik kreeg geen duidelijkheid over wat er precies was gebeurd. Ik dacht: Tufan moet met zijn teen tussen een van de roosters zijn blijven steken. Maar later bleek dat er iets ergers was gebeurd.”
De woede onder de ouders is inmiddels enigszins bekoeld. Ze vertellen hun verhaal om dergelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen. Bahar: “Nee… dat kan eigenlijk niet. Als er een baby bij het badje staat, gebruik je geen uitneembare bodem. Wat mij betreft doe je er een lint omheen of sluit je de ruimte af. Andere weg, kom op!”
Er heerst een gevoel dat het heel anders had kunnen aflopen. Bij ouders, ook bij stormen. Bahar: “Stel je voor dat hij er de hand in had. Hij zou het verhaal niet kunnen vertellen. We willen er niet echt over nadenken, maar het is belangrijk om er de aandacht op te vestigen. Het mag nooit meer gebeuren. ” zal gebeuren.”
Wat Hussain en Bahar stoort is de werking van het zwembad na het ongeval. Vergiffenis? Ze zeggen dat ze het nooit hebben gehad. En daar gaat het niet meer om. “We hebben een kaart gekregen. Een harteloze kaart, zouden we kunnen zeggen. En ze vroegen of ze een cadeau voor de storm konden kopen. Denken ze echt dat dat zou helpen? Het wordt allemaal niet beloond… Onze jongen is van nature bang voor de duivel. Nee, maar hij durft niet meer naar de vijver.”
Bahar en Hussain deden een beroep op de ouders die op dat moment in het zwembad zaten. Omdat zaterdag de derde zwemles van Tufan was – daarvoor zwom hij donderdag – kennen ze de andere ouders nog niet. “Na het ongeval hoorden wij van iemand dat de bodem vaak aangepast wordt als er kinderen rond het zwembad zijn. Wij willen graag met anderen spreken die hier ervaring mee hebben.”
Het zal enige tijd duren om terug te keren naar de stormpoel. Vooral mentaal is het lastig. “Hij vertelt over wat er in zijn slaap is gebeurd. Onze zoon gaat in ieder geval nooit meer naar Loser voor zijn zwemlessen. De zwemleskosten zijn niet voor ons. En ook al willen ze ons 100.000 euro betalen… stel je voor Jij. Karon zou na de storm nooit meer hebben gelopen. Het idee lijkt het zwembad niet helemaal te hebben bereikt. Het had heel anders kunnen aflopen.’
De gemeente Läser, eigenaar van zwembad Brillmansdenen, kan nog niet voldoende op deze kwestie reageren. ‘Deze zaak wordt momenteel onderzocht door een deskundige namens de betrokken verzekeringsmaatschappij. Zolang dit onderzoek loopt, zullen wij hierover geen externe uitspraken doen”, aldus de gemeente in een korte verklaring.