Dit artikel komt van Stentor. Op NU.nl verschijnt dagelijks een selectie van de beste artikelen uit kranten en tijdschriften. Daar lees je hier Meer over.
Sinds april vorig jaar kunnen de meeste vaste gasten niet meer naar Hartenhof. Burgemeester Tom Horne sloot de camping vanwege defecte gas- en elektriciteitsvoorziening. De camping werd verkocht en de nieuwe eigenaar, Wouter van Ee, sloot een deal met de gemeente Epe, die er 100 tot 125 Oekraïners wilde huisvesten. Een maand geleden is hij begonnen met het schoonmaken van het terrein.
niet slecht Stentor Zoals gezegd hebben meerdere gasten er al van gehoord. Ze konden niets horen van het hek rond het kamp. Ze zijn verspreid over het hele land. De zeven eigenaren hebben ‘regionale ombudsman’ Jan Kaiser nu onbaatzuchtig namens hen laten optreden.
Een van hen hield in een bericht aan de keizer vol dat hij tot dan toe niets van de ontwikkeling had gehoord. Hij zei dat hij ‘bijna een hartaanval kreeg’ toen het tot hem doordrong wat er aan de hand was. ‘En ik moest wachten tot het energienet gerepareerd was en we terug naar de camping konden…’
Begin mei uitte hij in een brief aan Sis Bakker – destijds eigenaar van ‘T Hartenhof’ – zijn ontzetting dat hij sinds de sluiting van de camping niets meer had gehoord. Een maand geleden controleerde hij zijn woning in Vasen, aldus zijn brief. Er bleek ingebroken te zijn en binnen heerste er chaos. ‘Het slaapkamerraam werd vernield en werkelijk alles, werkelijk alles, bijna geplunderd. Ook de loods is gedemonteerd en leeggemaakt.’
Zijn verzekeringsmaatschappij wilde de schade – zo’n 3.500 euro – niet vergoeden omdat de camping gesloten was. Volgens de verzekeraar is de campingeigenaar verantwoordelijk voor de veiligheid en beveiliging van de goederen op het verlaten terrein.
Nadat hij geen reactie op zijn brief van Bakkar had ontvangen, vroeg hij schriftelijk om uitleg bij de gemeente. Sinds de sluiting van Hartenhof hebben wij geen informatie meer gehad van de campingeigenaar, de gemeente of wie dan ook. Wanneer kunnen we daar weer heen?’ Hij schreef. Ook zegt hij dat hij geen antwoord heeft gekregen op de in mei verzonden brief.
De man – die anoniem wil blijven maar wiens naam eraan vastzit Stentor Naar verluidt – Ik hoop dat de ‘Nayapal’ Kaiser iets voor hem en andere gasten kan doen. “De caravan is nog steeds van mij”, benadrukt hij. ‘Als ze het hebben vernietigd of gaan vernietigen, hebben ze een heel groot probleem. Dat is verduistering, diefstal en vernieling.’
Dat zei burgemeester Horn vorige week Stentor Vraag opheldering bij Van E over de locatie van campinggasten. Maandag hadden zijn raadsleden Martijn Karkmans, Van Ee en Kaiser een gesprek, waarin Kaiser ook opheldering hoopte te krijgen. Volgens gemeentewoordvoerster Thelma Midelkup speelde Kirkmans in die gesprekken een bemiddelende rol.
“Van E heeft ons aangegeven bereid te zijn een betere oplossing te zoeken”, aldus Middelkoop. ‘Hij wilde alleen maar bewijzen wie de eigenaar was van welke caravan.’
Na het nieuws over de inbraak zei de gemeente tegen Van Ee dat ze ‘voorzichtig moest zijn’, zegt ze. Hij kondigde aan dat hij de naar schatting twintig chalets niet zou weghalen, maar zou verhuizen naar een plek waar ze opgehaald konden worden. “De overige panden, waar asbest in zit, worden gesloopt en gesaneerd”, aldus Midelkoop. “Daarvoor zijn vergunningen verkregen.”
Omdat Van E niet ophoudt met vernietigen, bereidt Kaisers advocaat een rechtszaak voor. In kort geding wil hij alsnog eisen dat de sloop onmiddellijk wordt stopgezet. Belangrijk is dat hij vervolgens schadevergoeding eist van ‘zijn’ campinggasten, als hun bezittingen al zijn vernield.
Volgens hem zou de zaak de plannen van de gemeente om Oekraïners daar te huisvesten kunnen vertragen. Kaiser denkt dat het voor de gemeente niet echt haalbaar is om hiervoor campings te verhuren. De huurcontracten van de mensen die hij vertegenwoordigt zijn nooit opgezegd en lopen nog steeds, zegt hij. Volgens hem maakt het niet uit of de camping van eigenaar is veranderd. “Verkoop breekt de huur niet.”