Een vakkundige warmtepompinstallateur installeert, berekent en installeert de warmtepomp zo dat deze zo min mogelijk geluidsoverlast veroorzaakt.
Als het buiten echt koud is, moet de warmtepomp harder werken om te voorkomen dat de ventilatoren en compressoren bevriezen. Bij zulke temperaturen maakt een warmtepomp meer geluid.
Kun je iets aan het geluid doen? Reisman: “Een vakkundige warmtepompinstallateur installeert, berekent en installeert de warmtepomp zo dat deze zo min mogelijk geluidsoverlast veroorzaakt”, zegt Reisman.
Je kunt er ook voor kiezen om de buitenunit af te sluiten om het geluid te verminderen. Volgens de Consumentenbond kost dit je zo’n 1.000 euro extra. Maar je buren zullen je dankbaar zijn. Houd er rekening mee dat een buitenunit met kast veel groter is dan een unit zonder kast.
Volgens Reisman kun je het geluid ook verminderen door rubberen voetjes aan de onderkant van de buitenunit te plaatsen. Ook voorkomt het zogenaamde resonantie: een trillend geluid. Dit is vooral belangrijk als uw warmtepomp aan een gevel of balkon wordt gemonteerd.
Consumentenverenigingen raden aan een pomp te kiezen met het juiste vermogen, zodat deze niet zo snel hoeft te draaien. Het geluidsvermogen van een warmtepomp staat vaak vermeld op het vermogenslabel. Sommige warmtepompen hebben een nachtstand: deze kun je zo instellen dat ze ‘s nachts niet op vol vermogen draaien en daardoor minder geluid maken.
De huidige generatie hybride warmtepompen zijn vrijwel geruisloos.
U kunt ook kiezen voor een warmtepomp met buffertank. Hiermee verwarm je water tot 60 graden, waardoor het veilig in gebruik is. Als u het water buffert, kan uw warmtepomp op laag toerental draaien in plaats van uit of op vol vermogen. Het is niet alleen stil maar ook goed voor je toestel.
Let ook op waar de wind waait. Als uw pomp tegen een muur wordt geplaatst, zal deze meer geluid maken door geluidsreflectie. “Zorg voor zoveel mogelijk open ruimte of begroeiing, maar geen muren of hekken rond afwateringsopeningen. Een tuin met planten en gras reflecteert veel minder geluid dan een betegelde tuin”, adviseert de consumentenvereniging.
Warmtepompen zullen steeds stiller worden, hoopt Reijman. “De huidige generatie hybride warmtepompen is vrijwel geruisloos. En innovatie op het gebied van buitenunits zal ervoor zorgen dat de apparaten de komende jaren alleen maar stiller zullen worden.”
Dit stuk verscheen oorspronkelijk op NU.nl op 3 februari