Ziekenhuizen vormen het hart van de oorlog in het noorden van Gaza, waar duizenden mensen vastzitten

Een Palestijnse gewond in het noorden van Gaza in het Nasser-ziekenhuis in het zuiden van Gaza.  Foto door Getty Images

Een Palestijnse gewond in het noorden van Gaza in het Nasser-ziekenhuis in het zuiden van Gaza.Bouw Getty Images

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zitten nog steeds minstens 2.300 mensen vast in al-Shifa, het grootste ziekenhuis in de Gazastrook, waaronder minstens 600 patiënten. Dinsdag brak er brand uit in het gebouw van Artsen Zonder Grenzen nabij het ziekenhuisterrein. De hulporganisatie probeert al drie dagen honderden werknemers en familieleden te evacueren die daar hun toevlucht hebben gezocht. Hun voedselvoorraad raakte maandagavond op.

Israël zegt dat het bewijs heeft dat de kelders en tunnels onder al-Shifa een belangrijk Hamas-bolwerk vormen waar Israëlische gijzelaars worden vastgehouden. Hamas en het ziekenhuispersoneel hebben dit ontkend. De directeur van het ziekenhuis, Mohammad Abu Salmiya, vertelde CNN dat de situatie in het ziekenhuis catastrofaal was. Vijftien patiënten, waaronder zes kinderen, stierven dagenlang zonder behandeling door gebrek aan elektriciteit of stromend water.

Over door de auteur
Carlijn Van Esch De buitenlandse redacteur D. Voxkrant. Hij woont en werkt in Sierra Leone.

Hoewel Israël geen toestemming verleende, besloten stafleden dinsdag een massagraf te graven op het ziekenhuisterrein. Volgens Abu Salmiya hadden ze geen andere keuze omdat de lichamen in drukke mortuaria en binnenplaatsen begonnen te rotten en een vreselijke geur uitstraalden. Het kostte honderd ziekenhuispersoneel zes uur om de bijna tweehonderd lichamen te begraven, vertelde dokter Adnan al-Bourash aan de BBC.

Het Israëlische leger belegerde ook andere ziekenhuizen in Gaza-stad. Dinsdag maakte Hamas bekend dat alle ziekenhuizen in de noordelijke Gazastrook nu buiten werking waren. Artsen Zonder Grenzen noemde de ziekenhuizen ‘broeinesten van hevige gevechten’ en herhaalde de oproepen aan Hamas en Israël om een ​​veilige ontsnapping te bieden aan duizenden burgers, personeel en patiënten die daar en elders in Gaza-stad vastzitten door het geweld.

See also  'Ik leef in twee werelden, waarvan er één aan het instorten is'

Overbevolking betreft het zuiden van Gaza

Israël heeft dinsdag opnieuw een humanitaire corridor vanuit het noorden van Gaza ingesteld. In twee wijken in Gaza-stad heeft het leger naar verluidt de aanvallen op Hamas urenlang stopgezet om burgers de kans te geven te ontsnappen. De Verenigde Naties schatten dat bijna 200.000 mensen de afgelopen tien dagen de route hebben gebruikt om te vluchten.

In het zuiden van Gaza, waar een miljoen mensen woonden, zijn er geen faciliteiten om al die mensen te huisvesten. Het gebied is overvol, met veel vluchtelingen die in geïmproviseerde tenten slapen en vrijwel alles ontberen. Dinsdag werd door zware regenval een einde gemaakt aan een lange droogte, waardoor er bezorgdheid ontstond over de omstandigheden waarmee Palestijnse ontheemden te maken krijgen op weg naar de winter.

Momenteel zorgen vooral de brandstoftekorten voor enorme problemen. Zo kunnen bakkers geen brood bakken, worden de afvalinzamelingsdiensten stopgezet en kunnen ziekenhuizen slechts beperkte zorg verlenen. Ook de watervoorziening en riolering faalden dinsdag, aldus het Bureau voor Humanitaire Hulp van de Verenigde Naties (OCHA), waarschuwend voor uitbraken van ziekten.

Hoewel het Israëlische leger zich vooral richt op het noorden van Gaza, treft het regelmatig het zuiden met luchtaanvallen. Volgens Hamas bedraagt ​​het Palestijnse dodental in de Gazastrook ruim 11.000. Het wordt voor het ministerie van Volksgezondheid steeds moeilijker om nauwkeurige statistieken te verstrekken, omdat communicatie met verschillende ziekenhuizen niet meer mogelijk is. Israël zei dinsdag dat het 859 van de naar schatting 1.200 Israëli’s heeft geïdentificeerd die op 7 oktober door Hamas-strijders zijn gedood.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *